Morris Hospitalin sairaala Illinoisin osavaltiossa oli pitkään ymmällään, miksi iPhoneja kuoli kymmenittäin ilman mitään ennakkovaroitusta. Mitään järjellistä syytä ei massatuholle löytynyt, ja tapauksesta teki erityisen merkillisen se, että Android-laitteet välttyivät mystiseltä rutolta täysin.

Syy löytyi lopulta, ja se yllätti kaikki muut paitsi Applen itsensä.

Motherboard kertoo, että kännyköiden kuolinkouristukset alkoivat sen jälkeen, kun sairaalaan oli asennettu uusi magneettikuvauslaite.

Ensin syyksi epäiltiin kuvauslaitteen aiheuttamaa elektromagneettista pulssia, mutta se olisi tuhonnut kännyköiden lisäksi myös muita elektronisia laitteita.

Erikoista kyllä, laitteita riivaava epidemia oli rajoittunut pelkästään Applen tuotteisiin: noin 40 iPhonea, iPadia ja Apple Watchia oli päättänyt päivänsä, mutta Android-luurit, laitoksen kaikki tietokoneet ja muut elektroniset laitteet toimivat ongelmitta.

Jotkin iPhonet kieltäytyivät enää koskaan käynnistymästä, mutta osa saatiin virkoamaan. Nämä eivät suostuneet ottamaan puhelinverkkoon yhteyttä, mutta kytkeytyivät kuitenkin sairaalan langattomaan verkkoon.

Kun mysteeriä selvitettiin toden teolla, magneettikuvauslaitteessa huomattiin pieni vika. Sen jäähdytysaineena käytettyä heliumia nimittäin vuosi sairaalan tiloihin ja levisi siten ympäri laitosta.

Juuri helium koitui iPhonen kohtaloksi.

IFixit selvitti, että Apple on vastikään siirtynyt käyttämään laitteissaan piipohjaisia kelloja. Heliumatomi on niin pieni, että se onnistuu sotkemaan herkän kellon toiminnan, ja koska mitkään suorittimet eivät toimi ilman kelloa, iPhonet käpertyivät heliumkylvyssä täysin kuoreensa.

Android-puhelimet puolestaan nojaavat edelleen perinteiseen kvartsipohjaiseen kelloon, ja siten välttyivät karulta kohtalolta.

Applelle tämä ei ollut yllätys, sillä se erikseen varoittaa, että iPhonea ei saa altistaa ympäristöille, joissa on runsaasti teollisia kemikaaleja, mukaanlukien haihtuvia kaasuja kuten heliumia.