Helmikuun Mikrobitti ilmestyy keskellä kiireisintä hiihtolomaa. Tilaajat saavat luettavakseen loput retrolehdet vuodelta 1987!

Lue uusi Mikrobitti tästä linkistä.

Uuden lehden ykköstestissä nähdään kolmen koon emolevyt. Pöytä-pc on pienenemään päin, vaikka kehitys onkin hyvin hidasta. Myös pienemmät emo­levyt tarjoavat nykyisin yllättävän kattavat ominaisuudet – ainakin mikäli hinta ei ole este.

Mukana vertailussa oli yhteensä kahdeksan emolevyä. Testissä nähtiin ASRock AB350M-HDV, Asus ROG Strix X470-F Gaming, Asus ROG Strix X470-I Gaming, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, Asus ROG Strix Z390-E Gaming, MSI B360M Gaming Plus, MSI MPG Z390 Gaming Edge AC ja MSI Z370I Gaming Pro Carbon AC. Lue juttu.

Pitkässä ilmiöjutussa perehdytään retrokeräilyn (tai oikeastaan vintage-koneitahan nämä ovat!) ihmeelliseen maailmaan.

Millaista on, kun retrokoneiden keräily lähtee täysin lapasesta ja täyttää kokonaisen talon? Ari Tommiska tietää, koska hänellä tuli juuri tuhannen koneen rajapyykki vastaan. Lue juttu.

Toisessa ilmiöjutussa tutustutaan vr-teknologiaan, nyt hieman kypsemmällä otteella. Mikrobitti tutustui FAKE Productionin kehittämään Glue-vr-alustaan.

Se on eräänlainen neuvottelutila, johon pääsee kaikilla mahdollisilla laitteilla: puhelimilla, tableteilla, pöytäkoneilla, Oculus Riftin tai HTC Viven tai minkä tahansa muunkin valmistajan vr-laseilla. Näin pystytään järjestämään vaikka palaveri, jonka osallistujat saapuvat samaan virtuaaliseen tilaan eri puolilta maapalloa. Lue juttu.

Opasjutussa perehdytään älykaiuttimien tekniikkaan. Haluaisitko ääni­komentojen avulla toimivan pakkas­päivityksen tai bussi­aikataulut suoraan korviisi? Älykaiutin­valmistajien työkaluilla se onnistuu varsin suoraviivaisesti.

Älykaiuttimet osaavat jo hallita kodin valoja ja lukea päivän menot kalenterista. Laitteissa on sisäänrakennettuja toimintoja, mutta mielenkiintoisinta on niiden laajennettavuus: kaiuttimelle voi luoda uusia toimintoja suhteellisen suoraviivaisesti.

Esimerkkinä rakennamme Mikrobitissä ennenkin esiintyneen bussiaikataulusovelluksen (MB 2/18). Tällä kertaa käyttöliittymänä toimii kuitenkin näytön sijasta ääni. Lue juttu.

Toisessa opasjutussa perehdymme Freesync-tekniikkaan, kolmannessa analysoimme puhelinliittymiä.

Tekniikkajutussa kerromme tietoturvaa lisäävistä usb-avaimista (joita olemme sivunneet jo aiemmin verkossa muutamaankin otteeseen: tekniikka ja käyttö kaksivaiheisessa tunnistuksessa).

Tekstiviestikoodeihin perustuva kaksivaiheinen tunnistus on otettu käyttöön monissa paikoissa, ja se on hyvä lisäturva. Vielä turvallisemman ja usein kätevämmän ratkaisun tarjoavat usb-avaimet. Lue juttu.

Toisessa tekniikkajutussa perehdymme AMD:n kolmanteen Ryzen-sukupolven suoritintekniikkaan. Zen-arkkitehtuuriin perustuva, mutta paranneltu toinen Ryzen-sukupolvi kavensi ­Intelin teho­etumatkaa yhden ytimen suorituskyvyssä vuosi sitten. Ensi kesänä markkinoille saapuu uudistettuun Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuva Ryzenien kolmas sukupolvi. Lue juttu.

Lyhyissä testeissä mukana muun muassa RuuviTag, Polar Vantage V, Lenovo Tab E10, Gigabyte Aorus AD27QD, Uno R3 Atmega328p avr, Samsung SSD 970 Evo Plus ja Adata XPG Gammix S11 Pro.

Tilaajille pääsevät lukemaan näköislehden heti osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/lehti. Lehden jutut löydät verkkoartikkeleina samasta paikasta.

Tilaajien kannattaa huomata, että olemme tuoneet verkkoon myös retrolehtiä tähän mennessä vuosilta 1984-1987. Pääset lukemaan uusimmat vanhat retrolehdet osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/retrobitti!

Muista tutustua myös Mikrobitin uuteen keskustelualueeseen. Pyrimme löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, ja mielenkiintoisimmat saattavat löytää tiensä jopa lehden Bittiposti-palstalle, printtiin tai nettiin.

P.S. Mistä haluaisit lukea jatkossa? Onko sinulla kehitysehdotuksia tai juttuvinkkejä? Lähetä meille palautetta foorumilla, palautelomakkeen avulla Mikrobitin sivuilla tai Facebookissa.