Helsingin tekoälyrekisterissä on kaupungin käyttämien tekoälyjärjestelmien yleiskuvaukset sekä tietoa siitä, miten tekoälyä hyödynnetään niissä. Lisäksi rekisterin kautta voi muun muassa antaa palautetta ja osallistua tutkimukseen. Rekisterin tavoitteena on tarjota ymmärrettävää ja ajantasaista tietoa siitä, miten erilaiset algoritmit vaikuttavat helsinkiläisten elämään.

”Tekoälyn käyttö yleistyy maailmalla entisestään ja sen hyödyntäminen tulee lisääntymään myös kaupungin palveluissa tulevaisuudessa, kun tekoäly tulee tutummaksi ja kaupunki oppii enemmän sen sovelluskohteista. Tekoälyn laaja-alaisen hyödyntämisen ehtona on luottamuksen säilyttäminen kaupungin toimintaa kohtaan. Tätä luottamusta kaupunki pyrkii vahvistamaan mahdollisimman suurella avoimuudella. Siksi myös tekoälyrekisteri on luotu”, toteaa Helsingin kaupungin data, tekoäly ja robotisaatio -hankekokonaisuuden projektipäällikkö Pasi Rautio tiedotteessa.

Kehitystyöhön on osallistunut myös Amsterdamin kaupunki, joka avaa itsekin vastaavan tekoälyrekisterin. Lisäksi projektissa on ollut mukana suomalaisyhtiö Saidot, jonka erikoisalaa on muun muassa tekoälyn läpinäkyvyys.

Tiedotteen mukaan Helsingin ja Amsterdamin tekoälyrekisterit ovat ”ensimmäisiä laatuaan” maailmassa.

”Helsingin tavoitteena on olla maailman parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. Digitalisaatioon liittyy vahvasti tekoälyn hyödyntäminen. Tekoälyavusteisesti voimme saada aikaan kaupunkilaisille nykyistäkin parempia palveluja, jotka ovat käytettävissä missä ja milloin vain. Olemme nyt ylpeinä Amsterdamin kaupungin kanssa etulinjassa avoimesti kertomassa, mihin tekoälyä käytämme”, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tiedotteessa.

Tällä hetkellä Helsingin tekoälyrekisterissä esitellään viisi eri järjestelmää: terveysasemien chatbot, pysäköintibotti, Oodin sisältösuosittelija Obotti, neuvolarobotti NeRo ja kirjaston älykäs aineistonhallinta.

Tiedotteen mukaan rekisteriin on luvassa lisää sovelluksia vielä tämän syksyn aikana.