Suomen isoimmat sähköpotkulautayritykset Voi ja Tier haluavat pitää skuuttinsa kaupunkilaisten käytettävissä myös talvella, ilmenee Talouselämän kyselystä alan yrityksille.

”Liikkumisen tarve ei katoa talven myötä”, kertoo saksalaisen Tierin Suomen maajohtaja Katja Ojala.

”Aina kun voi pyöräillä, voi myös sähköpotkulautailla”, sanoo Voin Suomen operatiivisesta toiminnasta vastaava päällikkö Max Thelen. Aamulehti on kertonut aiemmin, että Voi haluaa pitää laudat kaduilla talvellakin.

Kesän lopussa Tierillä ja Voilla on yhteensä useita tuhansia sähköpotkulautoja Suomessa.

Thelenin mukaan talvella sähköpotkulautojen määrää vähennetään.

”Jos on kovat pakkaset ja jäätä, silloin otetaan sisään. Suomen talvi rupeaa olemaan sellainen, että pyörätiet ovat aika hyvin auki. Tukholmassa ajoja oli paljon viime talvena”, Thelen kertoo.

Pienemmistä skuuttiyrityksistä myös yhdysvaltalainen Lime aikoo pitää sähköpotkulaudat kaduilla myös talvikauden aikana. Limellä on Helsingissä satoja skuutteja.

”Meillä on täysi valmius pitää potkulaudat kaduilla koko talven, mutta seuraamme kelejä”, sanoo Mikael Uusivuori.

Uusivuori toteaa, että Lime on koko ajan valmis reagoimaan sääolosuhteisiin.

”Varmistamme aina, ettei käyttäjien turvallisuus vaarannu”, hän kertoo.

”Olisi aika vastuutonta”

RideHoopin talousjohtaja Ville Väätäisen mukaan Hoopissa on sovittu, että kun kaduista tulee liukkaita, Helsingin laitteet laitetaan talviteloille tai lähetetään Lähi-idän lämpöön.

”Mikä sitten on oikea kohta, sitä seurataan.”

Koko talven kestävä skuuttikausi ei Suomessa ole Väätäisen mukaan realistinen ajatus, koska uuden liikkumistavan ja liukkauden yhdistäminen vaikuttaa ainakin toistaiseksi vaaralliselta.

”Mielestäni olisi aika vastuutonta pitää lautoja kaduilla talvikeleillä”, Väätäinen sanoo.

Talvikaudella kalustoa siirretään todennäköisesti Lähi-itään, missä Hoopilla on sähköpotkulautujen vuokraustoimintaa. Venäläisellä Samocatilla on samankaltaiset suunnitelmat. Laudat lähtevät talvikaudeksi Espanjaan.

”Mutta ei lomalle”, kertoo Samocatin projektipäällikkö Tuomas Korhonen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Skuuttailijoita Tampereella. Tierin Suomen maajohtaja muistuttaa, että myös yksilöillä on vastuu liikennekäyttäytymisestään. Timo Marttila

Sähköpotkulaudat ovat olleet saapumisestaan lähtien suosittu puheenaihe. Skuuttien paikoin holtiton pysäköiminen on ärsyttänyt. Lisäksi huolta on herättänyt se, että sähköpotkulaudoilla liikutaan usein kovaa vauhtia ja ilman kypärää.

Sähköpotkulautailijat ovat kesän aikana joutuneet onnettomuuksiin. Yle uutisoi kesällä, että Helsingissä Töölön sairaalaan päätyy muutamia sähköpotkulautailijoita leikattavaksi joka viikko – tosin ylilääkärin mukaan määrä on ”hämmästyttävän vähäinen”.

Kaikki alan yritykset kertovat ottavansa turvallisuuden vakavasti. Asiakkaita ohjeistetaan käyttämään kypärää ja noudattamaan liikennesääntöjä. Liikenneturvan mukaan sähköpotkulaudalla noudatetaan pyöräilijän liikennesääntöjä. Se tarkoittaa, että skuutilla ei saa ajaa jalkakäytävillä.

”Ohjeistamme sovelluksessamme asiakkaita käyttämään kypärää ja noudattamaan liikennesääntöjä. Usein tuntuu, että unohdetaan yksilön vastuu liikennekäyttäytymisessä”, Tierin Ojala sanoo.

Hyvää palautetta jaettavista kypäristä

Vuosaaressa operoiva Samocat on tuonut omille sähköpotkulauta-asemilleen jaettavia kypäröitä. Projektipäällikkö Korhosen mukaan kypäristä on tullut myönteistä palautetta, tosin kolme miestä on esittänyt toiveen hieman suuremmista kypäristä.

Hoopin Väätäinen kertoo, että myös Hoop ohjeistetaan käyttämään kypärää. Hän toteaa kuitenkin tiedostavansa, että palvelun käyttäminen on usein spontaania.

”Tuolla kadulla palvelu perustuu siihen, että hei voisin mennä tuon parin kilometrin matkan. Ajattelen, että jos kypäräpakko tulee, palvelu kuolee siihen”, Väätäinen sanoo.

Isot lautafirmat haluavat rajoittaa skuuttien nopeuksia tietyillä alueilla.

Helsingin Sanomat kertoi syyskuun alussa, että Voi aikoo turvallisuussyistä ottaa laudoissaan käyttöön nopeusrajoittimet.

Tierillä nopeusrajoittimia on jo käytössä.

"Skuutti hidastaa automaattisesti vauhtia esimerkiksi saapuessaan Aleksanterin kadulle”, kertoo Tierin maajohtaja Ojala.

Hyväksyn, jatka! Voin sovelluksessa asiakkaan pitää hyväksyä säännöt, ennen kuin matkaan voi lähteä. Voi on myös luonut virtuaalisen liikennekoulun, jolla he haluavat edistää sähköpotkulautojen turvallista käyttöä. Kuvankaappaus.