Helsingin esiopetusikäisistä eli 6-vuotiaista lapsista yli 90 prosenttia on jo kaupungin varhaiskasvatuksessa ja heidän tietonsa ovat siten kaupungin tietojärjestelmässä. Kaupungilla olevan datan hyödyntäminen mahdollistaakin 7. tammikuuta alkavan Helsingin kaupungin kokeilun, jossa esiopetuspaikkaa tarjotaan lapselle ilman erillistä hakua. Käytännössä esiopetusikäisen lapsen huoltaja saa ehdotuksen sopivasta esiopetuspaikasta tekstiviestillä.

STT:n tiedotteessa kerrotaan Helsingin haluavan olla maailman parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki.

Ennakoiden tarjottavaa esiopetuspaikkaa testataan tammikuussa 2020 kahdella eri varhaiskasvatusalueella eri puolilla Helsinkiä. Kaupunginosat, joista varhaiskasvatusalueet koostuvat, ovat Kulosaari, Herttoniemi ja Laajasalo sekä Malminkartano, Kannelmäki, Hakuninmaa, Maununneva, Kuninkaantammi ja Länsi- ja Itä-Pakilat sekä Maunula, Tuomarinkylä, Torpparinmäki ja Oulunkylä. Esiopetuspaikkaa tarjotaan niille huoltajille, joiden kotiosoite on mainituilla pilottialueilla.

Kokeilun onnistuessa on jatkossa esiopetuspaikkaa tarkoitus tarjota ennakoiden Helsingin kaikilla varhaiskasvatusalueilla. Samalla tekniikalla voidaan jatkossa korvata mahdollisesti muitakin manuaalisesti tehtäviä hakuja kuten esimerkiksi koulupaikkahakuja.

Uuden kokeiltavan järjestelyn on määrä sujuvoittaa esiopetusikäisten lasten huoltajien lisäksi myös päiväkodinjohtajien työtä, sillä paperihakemusten käsittely jää pääosin pois. Automaatiosta huolimatta ennakoiva esiopetuspaikan tarjous ei kuitenkaan pakota huoltajaa vastaanottamaan tarjottua paikkaa. Jos tarjottua paikkaa ei haluta ottaa vastaan, voi huoltaja hylätä paluuviestillä paikkatarjouksen ja hakea toista paikkaa täyttämällä sähköinen hakulomake kaupungin asiointiportaalissa. Viralliset päätökset lähetetään sekä tarjouksen hyväksyneille että hakuun osallistuneille maaliskuussa.