Kiinteähintaiset, rajoittamattomalla datasiirrolla varustetut 3G ja 4G –sopimukset suorastaan huutavat mobiilidatapalveluiden käyttöä. Paras tapa saada datasiirto hyötykäyttöön on käyttää streamauspalveluja joko videoiden tai musiikin kanssa. Niiden avulla pitkäkin reissu tuntuu lyhyeltä, kun viihdettä riittää koko matkaksi.

Spotify on pitkään saanut olla lähes monopolin asemassa verkkomusiikkipalvelun toimittajana Suomessa. Se on viime vuosina saanut kuitenkin varteenotettavia kilpailijoita, jotka pystyvät tarjoamaan aidosti uutta musiikinkuuntelua ajatellen. Nyt onkin korkea aika tutustua sen kahteen kovimpaan kilpailijaan Deezeriin ja Tidaliin.

Musiikkivalikoima kolmessa eri palveluissa on poikkeuksetta laaja kattaen miljoonia kappaleita. Erot yleisellä tasolla musiikkitarjonnassa ovat pieniä. Albumikohtaisia eroja tulee helposti vastaan varsinkin vanhemmalla materiaalilla sekä kotimaisella musiikilla. Kotimaista musiikkia löytyy yleisesti heikoiten Tidalista.

Taistelua yksinoikeuksista

Musiikkipalvelut pyrkivät erottautumaan toisistaan. Helpoin tapa tehdä pesäeroa on hankkia musiikkia yksinoikeudella – ja mieluusti mahdollisimman suurilta artisteilta. Esimerkkinä tästä toimii Taylor Swift, jonka musiikkia ei ole tarjolla kuin Tidalissa nykyään.

Toinen merkittävä ero palveluiden välillä on musiikin esittelyssä ja valmiin kokoelmamusiikin tarjonnassa. Eri makuun ja tilanteisiin soveltuvaa musiikkia saa kaikista palveluista käden käänteessä valmiiden soittolistojen ja uusien albumien muodossa. Listahuiput löytyvät ongelmitta ja omia soittolistoja on helppo koostaa. Valmissisältöä mielenkiintoisempaa on henkilökohtaiseen musiikkimakuun tarjottavat automaattipalvelut. Spotify ja Deezer tarjoavat mahdollisuuden luoda lennosta loputtomasti musiikkia käyttäjän musatottumusten ja opetuksen perusteella. Spotifyssa liikkeelle lähdetään kappaleen tai artistin perusteella.

Deezerin Flow vie soittollistojen tekoälyn seuraavalle askeleelle omalla Flow-toiminnollaan. Se tarkkailee käyttäjän kuuntelutottumuksia ja onnistuu niiden perusteella hämmästyttävän hyvin luomaan juuri omaan makuun sopivaa pitkää musiikkilistaa, joka ei kyllästytä missään vaiheessa.

Kuulokkeista stereoihin

Musiikkipalveluista voi nauttia nykyään monella tavalla. Koska kaikki käyttäjän valinnat ja tiedot on tallessa pilvessä, välittyvät esimerkiksi soittolistat kaikkiin kuuntelulaitteisiin automaattisesti. Kotona musiikki tulee kuunneltua usein stereoista tai huoneisiin asennetuista wifi-kaiuttimista tabletilla ohjaten. Liikkeellä musiikista nautitaan joko kuulokkeiden tai autostereoiden kautta.

Suosituin käyttötapa on kännykällä kuunteleminen. Puhelimelle asennetaan palvelun oma sovellus, jonka kautta kuuntelua hallitaan. Usein kappaleista ohitus ja äänenvoimakkuuden säädöt onnistuvat kuulokkeiden omilla näppäimillä. Palveluiden käyttöliittymät kännykässä ovat hyvin samanlaisia. Pääosissa on esitelty musiikki sekä soittolistat. Haku onnistuu nopeasti päävalikon avulla.

Parempaan hallittavuuteen päästään käyttämällä kuuntelussa tablettia. Tablettisovelluksen kautta musiikin valitseminen ja esimerkiksi soittolistojen tekeminen on huomattavasti kännykkää mukavampaa isomman näytön ansiosta. Musiikki on helppo ohjata AirPlay- tai bluetooth-kaiuttimiin.

Tietokoneen kautta musiikkia pääsee kuuntelemaan kaikista palveluista suoraan nettiselaimesta palvelun kotisivujen kautta. Spotifylle ja Deezerille voi ladata myös erilliset ohjelmat kuuntelua varten. Tidalin häviöttömästi pakattu musiikki on käytettävissä vain Chrome-selaimen kautta. Muilla selaimilla äänenlaatu jää muiden palveluiden tasolle.

Kotioloissa elegantein tapa musiikinkuuntelulle on käyttää olemassa olevia stereoita tai hankkia suosioon noussut monihuonejärjestelmä. Stereoille tai aktiivikaiuttimille musiikin voi ohjata suoraan joko AirPlayn tai Spotify Connectin kautta. Deezer toimii myös Chromecastin avulla. Vanhoihin stereoihin musiikin saa esimerkiksi Sonos-järjestelmän kautta. Sonos tukee kaikkia testattuja palveluja parhaalla äänenlaadulla ja sitä voi ohjata mobiililaitteista.

Kätevä autossa ja lentokoneessa

Nykyään mobiilimusiikista voi nauttia myös autossa. Bluetooth-yhteys mahdollistaa musiikin siirron langattomasti – joskin äänenlaadun kustannuksella – suoraan modernin auton stereoihin. Kappaleiden tiedot välittyvät stereoiden ruudulle. Vanhemmissa autostereoissa musiikin saa kuuluviin liittämällä puhelimen kuulokeliitännästä auton aux-in-liitäntään. Musiikin valinta kesken ajon on kuitenkin varsin vaarallista ja laitonta kännykkää hiplaten. Parasta onkin valita tarpeeksi pitkä kappalelista ennen reissuun lähtöä.

Uudet Applen CarPlay ja Googlen Android Auto tuovat puhelinten käyttöliittymää ja tiettyjä sovelluksia suoraan autostereon ruutuun. Niiden kautta musiikinkuuntelun ohjastus on huomattavasti helpompaa kuin puhelimen ruudulta. Spotifyn CarPlay-soitin tosin rajoittaa käytön soittolistoihin ja valmiiseen sisältöön. Haku-toimintoa ei ole käytössä, mikä on järkevä rajoitus ajoturvallisuutta ajatellen.

Musiikin kuuntelun ei tarvitse rajoittua nettiyhteyden varaan. Kaikki testatut palvelut antavat mahdollisuuden ladata musiikkia suoraan puhelimeen tai tablettiin. Näin musiikista voi nauttia vaikka lentokoneessa. Suosikkilevyt kannattaa muutenkin pitää suoraan puhelimessa, että sen akku ei turhaan tyhjene jatkuvassa streamauksessa.

Toimivia kokonaisuuksia

Kaikki testatut palvelut suoriutuvat perustehtävästään hyvin. Oman suosikkimusiikin löytää helposti ja sitä voi jäsentää soittolistoille ja suosikeiksi tulevaa varten. Kaikille testipalveluille löytyi selkeät vahvuudet ja paremmuus vaihteli käyttötilanteen mukaan.

Spotify on tuttu ja turvallinen valinta ja sitä kuuntelee kotioloissa taustamusiikkina ja autossa CarPlay-tuen ansiosta. Tidalin todellisen lisäarvon ymmärtää hetkinä, kun musiikkia saa kuunnella yksin ilman ulkoisia häiriöitä niin kuulokkeilla kuin kodin ykkösstereoilla.

Mobiilikäytössä Deezerin Flow osoittautui ylitsepääsemättömän käteväksi ratkaisuksi. Nopea yhden napin käynnistys takaa tasaisen varman henkilökohtaisen musiikkimaun erinomaisesti huomioivan kuunteluelämyksen tunneiksi eteenpäin. Tällainen vaivattomuus on aivan omiaan rauhoittamaan hektisen arjen.

Vinkki: Oma kokoelma pilveen

Kaikki artistit eivät halua tarjota musiikkiaan tarjolle ilman sen ostamista. Metallica ja Led Zeppelin pysyivät pitkään poissa Spotifyn listoilta, mutta ovat sittemmin sinne ilmestyneet. Isoista nimistä ainakin AC/DC ei edelleenkään tarjoa musiikkiaan streamattavassa muodossa. Kotimainen Nightwish teki myös päätöksen olla jakamatta uusinta levyään palveluissa, vaikka aiemmat levyt niistä löytyvätkin.

Oman musiikkikirjaston kuuntelu pilvestä on mahdollista käyttämällä sisältöpalveluja. Oman kiintolevylle kootun musiikkivaraston saa käyttöönsä netitse esimerkiksi Apple iTunes Match tai Google Play Music –palveluiden kautta. Käyttäjä tunnistuttaa musiikkiinsa palvelussa, jonka jälkeen kappaleet ovat ladattavissa pilvipalvelun kautta eri laitteisiin kiinteällä vuosimaksulla tai jopa ilmaiseksi häviöllisesti pakatussa muodossa.

Musiikkipalveluista puuttuvan musiikin voi Spotifyn ja Deezerin osalta tuoda mukaan palveluun mp3-tiedostojen kautta. Tiedostot on kuitenkin ladattava mobiililaitteelle, joten vapaa nettistreamaus ja toimivuus kaikilla laitteilla jää tällöin haaveeksi.

Vinkki: Spotifyn soittolistojen siirto Deezeriin ja Tidaliin

Moni on ehtinyt rakentaa esimerkiksi Spotifyn käyttöliittymään kattavat soittolistat. Niiden uudelleen kokoaminen saattaa olla merkittävä este toiseen musiikkipalveluun tutustumista ajatellen. Onneksi soittolistoja voi siirtää palveluiden välillä nettiselaimella.

Deezeriin Spotifyn soittolistat voi siirtää nettisivustolta sync.spotizr.com. Siirtoa varten käyttäjän tulee kirjautua sekä Spotifyihin että Deezeriin. Siirto onnistuu vain tietokoneelta käsin, mutta siirretyt listat toimivat kaikkialla. Palvelu siirtää automaattisesti kaikki soittolistat. Testissä omat soittolistat siirtyivät 100% yhteensopivuudella, mikä viestii palveluiden tasaväkisestä musiikkivalikoimasta.

Tidaliin soittolistat saa siirrettyä soundiiz.com –sivustolta. Samalta sivustolta voi siirrellä soittolistoja myös Spotifyihin muista musiikkipalveluista. Käyttäjä kirjautuu sivustolla sisään kaikkiin käyttämiinsä musiikkipalveluihin, jonka jälkeen soittolistoja voi yksitellen kopioida palveluiden välillä vapaasti.

Deezer – Elämän soundtrack

Ranskalainen Deezer on erinomainen vaihtoehto käyttäjille, jotka haluavat päästä kuuntelemaan musiikkia vaivattomasti ja monipuolisesti. Palvelun ehdoton kiintopiste on pääsivulta löytyvä Flow-toiminto, jolla musiikki saadaan päälle yhdellä napilla – vaikka koko päiväksi.

Flow:n toiminta ihmetyttää vielä monen päivän käytön jälkeen. Se tuottaa loputonta soittolistaa, joka mukautuu käyttäjän musiikkimakuun erinomaisesti. Soitettavat kappaleet valitaan algoritmilla, joka huomioi kattavasti käyttäjän kuunteluhistoria, soittolistat ja suosikkivalinnat. Tuttujen kappaleiden lisäksi mukaan päästetään muiden käyttäjien ja musiikkitoimittajien suosimia, ajankohtaisia ja ajattomia kappaleita. Käyttäjä voi itse vaikuttaa valikoimaan ruudussa näkyvillä tykkää/ei-tykkää napeilla sekä hyppäämällä kappaleiden yli. Kokonaisuus on kaiken kattava oman elämän soundtrack, jota kuuntelee ilolla tuntitolkulla.

Palvelusta löytyy kattavat genre-pohjaiset radiokanavat esimerkiksi taustamusiikkia varten. Soittolistat ovat hyvin ajankohtaisia ja joukosta löytyy todella kiitettävästi kotimaista tuotantoa. Kotimaisen musiikin esittely on selkeästi kilpailijoita edellä myös listoissa.

Käyttö onnistuu eri laitteilla hyvin. Tosin iPad-sovellus oli testin aikana selkeästi kännykkä- ja tietokoneversioita vanhempi niin käyttöliittymän suunnittelun kuin Flow-puutteen osalta. Mobiilikäytössä musiikki on aina häviöllisesti pakatussa muodossa. Sonos-käyttäjät saavat kuultavakseen Tidalia vastaavan hifi-laadun ilman lisähintaa.

Hyvää: Mainio Flow-toiminto, sanoitukset, häviötön pakkaus Sonos-käytössä, Chromecast-tuki. Huonoa: Hifi-äänenlaatua ei mobiilisti, iPad-sovellus laahaa perässä. Hinta: 9,99€/kk (Premium)

Spotify – Toimii kaikkialla

Ruotsalaisen Spotifyn paikkaa musiikkipalveluiden kärkiryhmässä on turha kiistää. Se on ensimmäinen palvelu, joka toi kuukausimaksuun perustuvan rajattoman musiikinkuuntelun massoille. Palvelun suosio on pitkälti sen tarjoaman ilmaispalvelun innoittamaa. Monet käyttäjät ovat aloittaneet käyttämällä ilmaista versiota tietokoneella ja sittemmin siirtynyt vapaaseen, mobiililaitteilla toimivaan premium-versioon.

Palvelun käyttö on erittäin suoraviivaista käytettävästä laitteesta riippumatta, joskin tablettisovellus on ajoittain hieman sekava. Päävalikosta löytyy haku, selaus, radio sekä linkki omaan musiikkiin. Selauksen kautta pääsee nopeasti käsiksi listoihin ja uutuuksiin. Discover-toiminto puolestaan tarjoaa lisäkuunneltavaa oman musiikkimaun perusteella esimerkiksi viimeksi kuunneltujen levyjen ja artistien avulla. Radiosta saa käyttöön omat, suositellut ja genreen perustuvat ’radiokanavat’. Uusia omia kanavia voi luoda vallitsemalla pohjalle kappaleen tai artistin. Luotujen kanavien soittolistat perustuvat kappaleen tyyliin ja aikakauteen. Kanavien sisältöä voi kuunnellessa parantaa tykkäys ja ei-tykkäys klikeillä kappaleiden soidessa. Kovin monipuolista koko musiikkimaun kattavaa kanavaa ei saa luotua, mutta sopivan tunnelman luomiseen omat radiokanavat soveltuvat hyvin.

Spotify on laajentanut toimintaansa tasaisesti uusille alueille. Merkittävin saavutus on Spotify Connect, joka on yhdysrakenteisena monissa uusissa viritinvahvistimissa ja wifi-kaiuttimissa. Kevään myötä Spotify saapui käytettäväksi lisäksi Playstation –pelikonsoleille.

Hyvää: Laaja valikoima, kotimaisen musiikin esille tuonti, Spotify Connect, ilmaisversio. Huonoa: Ei häviöttömästi pakattua musiikkia. Hinta: 9,99€/kk (Premium)

Tidal – Harrastajan valinta

Alun perin norjalainen Tidal on hifi-harrastajan helppo valinta. Se on ainoa iso musiikkipalvelu, josta musiikkia voi kuunnella täysin cd-levyä vastaavassa häviöttömästi pakatussa muodossa. Tosin nykyään palvelusta on saatavilla myös pelkkää häviöllisesti pakattua muotoa tarjoava Premium-versio.

Äänenlaadullisesti Tidalin vahvuus tulee esille, kun käytössä on hyvät stereot tai kuulokkeet. Musiikin kuuntelua harrastaville mahdollisuus cd-tason ääneen on perusvaatimus täydellistä kuuntelukokemusta haettaessa. Jos käytössä on hyvä dac ja kuulokevahvistin tai äänentoistolaitteisto, ero muihin palveluihin on selkeä ja lisähinta perusteltu. Jos musiikkia kuuntelee pääsääntöisesti liikkuessa, on parempaa äänenlaatua vaikea osata arvostaa.

Palvelun käyttö on helppoa eri laitteilla. Musiikin tarjonta rakentuu pitkälti isojen nimien varaan pääsivulla. Mielenkiintoinen tapa löytää uutta kuunneltavaa on Tidal Rising –sivu, missä esitellään nousevia, ei niin isoja artisteja. Tidal Discovery taas tarjoaa kokemuksia laidasta laitaan. Suomalaista musiikkia Tidal ei käytännössä tuo esille lainkaan ja sen tarjonta on muita palveluja suppeampi. Flow:n kaltaisia käyttäjän musiikkimaun huomioivia toimintoja ei ole, mutta soittolistoja on runsaasti.

Musiikin ohella Tidal tarjoaa paljon videoita. Exclusive-konserttien ohella valikoimasta löytyy artistikohtaiset musiikkivideot. Lupaukset kuvan hd-laadusta ovat kuitenkin katteettomia suuressa osassa tarjonnasta.

Hyvää: Äänenlaatu kalleimmassa paketissa, musiikkivideot. Huonoa: Ei esittele kotimaista musiikkia, kallis. Hinta: 19,99€/kk (HiFi), 9,99€/kk (Premium)

Kommentti: Piristystä arkeen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Mikrobitin pitkäaikainen avustaja.

Musiikkipalvelujen idea on tuoda helpotusta arkeen ja tarjota musiikki sinne, missä sitä halutaan kuunnella. Itse en voisi enää kuvitella eläväni ilman taskussa kulkevaa musiikkia. Se tuo merkittävää iloa elämään. Kuuntelu ei ole rajoittunut kotiin tai mp3-soittimen kappalevalikoimaan, kuten vielä vuosikymmen sitten. Uuden musiikin löytäminen on huomattavasti vaivattomampaa kuin ikinä aiemmin.

Tidalin häviöttömästi pakattu ääni tuo cd-tason äänen mobiililaitteille, mikä on merkittävä askel hifi-harrastajan silmissä – ja korvissa! Enää ei tarvitse tehdä valintaa laadun ja valikoiman välillä. Hyvillä kuulokkeilla ja stereolaitteilla eron häviöllisesti pakattuun Spotifyihin kuulee selkeästi dynamiikassa sekä yleisessä tarkkuudessa. Ilmiötä voisi verrata tilanteeseen, jossa katselee kaunista maisemaa ikkunan läpi ja sen jälkeen avaa ikkunan ja katsoo uudelleen. Älä siis avaa ikkunaa, jollet ole valmis maksamaan siitä koituvaa lisähintaa!

Todellisessa käytössä, jossa musiikkia kuunnellaan siirryttäessä paikasta toiseen kävellen, autolla tai julkisilla, ei taustahälyltä voi välttyä. Tällöin lisälaadun tuomat hyödyt hautautuvat taustamelun alle. Silloin isomman parannuksen ääneen saa hankkimalla hyvät vastamelukuulokkeet kuin siirtymällä häviöttömästi pakattuun musiikkiin.