Missä hän kulkikaan, siellä kulki myös ARGON, hänen digitaalinen varjonsa tai pikemminkin valvojansa, joka sattui ulkonäöltään muistuttamaan hänen poikaystäväänsä. Vaikka ARGONIA ei aina näkynytkään, hän tiesi, että se ilmestyisi heti, kun hän ohittaisi jonkin digitaalisen pinnan. Ja pintojahan riitti. Talojen seinät, autot, kadun pinnat – kaikki oli yhtä digitaalista seinää: värejä, mainoksia – ja pikselisilmillään tuijottava ARGON. Hänelle oli sanottu, että ARGON oli hänen suojansa, tarpeellinen pelottavaksi muuttuneessa maailmassa. Mutta hän piti ARGONIA vakoilijana, joka seurasi, raportoi ja huomautteli: ”Serena: kauluspaitasi ylänappi on auki. Pistä se kiinni, herätät liikaa huomiota vastakkaisen sukupuolen edustajissa!”
Voiko edellä kuvattu digivarjo olla totta tulevaisuudessa? Teknologian puolesta kyllä. Las Vegasin vuotuisessa Consumer Electronics Show’ssa, tuttujen kesken CES:ssä, oli esillä mielenkiintoisia teknologioita, jotka voisivat enteillä digivarjon ilmestymistä.
Samsung esitteli virtuaalisen assistenttinsa Neonin, jota tituleerattiin mediassa myös keinoihmiseksi (artificial human), ihmisen kaltaiseksi elämänmuodoksi (humanlike life form) ja chatbotiksi, jolla on ihmisen kasvot ja persoonallisuus.
Neonia tituleerattiin mediassa keinoihmiseksi ja ihmisen kaltaiseksi elämänmuodoksi.
Ulkomuodoltaan Neonit olivat varsin ihmismäisiä. Ne liikkuivat luonnollisen oloisesti isoilla näytöillä ja ilmeilivät kuin ihmiset: nauroivat, siristelivät silmiään, näyttivät hämmästyneiltä. Olisi voinut kuvitella, että diginäytölle välitettiin videokuvaa takahuoneessa elehtivästä oikeasti ihmisestä.
Neonin digitaalinen realiteetti paljastui, kun sen kanssa alkoi jutella: vastauksen saaminen kesti tovin ja vastaukset olivat kaikkea muuta kuin syvällisiä pohdintoja. Kehittämisen varaa digi-ihmisessä siis vielä riittää.
Neonia ei kaavailla sirimäiseksi virtuaaliassistentiksi, vaan sen tarkoitus olisi olla vaikka yksinäisen ihmisen juttukaveri. Neon voisi löytyä tulevaisuudessa myös erilaisista palveluammateista asiakasneuvojana tai vaikka uutisankkurina. Sen kaltainen hahmo voisi tulevaisuudessa olla myös alun Serenaa seuraava suojelusenkeli – tai digitaalinen varjo tai stalkkeri, näkökulmasta riippuen. Tosin mukana seuraavalle avattarelle tarvitaan myös toisenlaista teknologiaa, jotta se pysyy kulkijan vauhdissa.
Tähän tarpeeseen vastaa toinen CES:issä esitelty mielenkiintoinen innovaatio, joka tarjoaa personoitua sisältöä. Teknologiaa esitteli MisappliedSciences-yritys, jonka taustalla on entisiä Microsoftin ja Disneyn työntekijöitä. Yritys puhuu käsitteestä parallel reality, joka tarkoittaa digitaalisia rinnakkaistodellisuuksia.
Esimerkiksi käy matkustaja, joka lentokentällä näkee kentän näytöillä ilmoituksia vain omasta lennostaan. Takana kulkeva matkustaja taas ei näitä näkisi, vaan hänelle esitettäisiin näytöillä ilmoituksia omasta lennosta. MisappliedSciencen sivujen mukaan ohikulkija ei tarvitse erillisiä laseja nähdäkseen kohdennettua sisältöä, koska näytön jokainen parallel reality™ -pikseli heijastaa samanaikaisesti erilaisia valosäteitä ja eri sisältöä eri katsojalle.
MissappliedSciencen perusteella Minority Report alkaa olla siis lähempänä todellisuutta kuin koskaan. Se myös mahdollistaa tulevaisuudessa Neonin kaltaisten avattarien transformaation ARGONIKSI, digitaaliseksi varjoksi.
Kirjoittaja on futuristi, dippainssi ja kauppatieteen tohtori, joka innostuu erityisesti uusista teknologioista. @elinafuturist