”Jaksaa, jaksaa”, huutaa Paavo edelläni.

”Ei jaksa”, minä läähätän, otan viimeiset juoksuaskeleeni ja pysähdyn puuskuttaen. Jokainen jalkalihas tuntuu raskaalta. Kasvoni suorastaan kirkuvat punaista. Hiki valuu pisaroina silmille.

”Älähän nyt”, kannustaa Paavo, hölkkää kevyesti luokseni ja taputtaa olalleni. ”Otetaan vielä pikku spurtti: kilsa tai ainakin puolikas.”

Paavon kevyt olemus harmittaa ja puuskahdan: ”No en minä mikään Paavo Nurmi ole! Ei ole energiaa.”

”No minäpä olen Paavo Nurmi, ja sanon nyt sinulle: kyllä sinä vielä jaksat. Vähennetään vauhtia. Kävellään vaikka. Mutta tuleen ei jäädä makaamaan”. Paavo lähtee kävelemään kevyesti ryhti suorana pururataa pitkin. Huokaisen ja alan latoa jalkaa toisen eteen. ”Joo, joo. Mutta ihan oikeasti, Paavo, kävellään tämä lenkin loppu.”

Kun tulevaisuuden teknologiainnovaatioita haluaa bongailla, parhaita paikkoja ovat esimerkiksi alan messut. Luonnollisesti netistä löytyy myös paljon uutuuksia. Erityinen suosikkini uutuuksien löytämiseen on Kick­starter-joukkorahoituspalvelu, jossa erilaiset innovointitiimit hakevat rahoitusta projekteilleen.

Olisi ihan eri asia juosta Usain Boltin tai Carmelita Jeterin kannoilla kuin persoonattoman tikkuhahmon.

Kickstarterissa voi parhaillaan rahoittaa projekteja, joissa kehitetään esimerkiksi rumpupalikoita, joilla voi soittaa virtuaalisesti ilman rumpuja, nettiin liitettävää pilleripurkkia, lasten interaktiivista meditaatiolelua ja digitaalista hammassovellusta, joka löytää plakin hampaista.

Sivuja selaillessani mieleenpainuvin keksintö oli kuitenkin tällä kertaa The Ghost Pacer, joka on henkilökohtainen hologrammilenkkikaveri. Ghost Pacer -tuotteeseen kuuluu aurinkolasit, joiden avulla aukeaa uusi laajennettu todellisuus. Lisäksi settiin kuuluu kännykkäsovellus, joilla toimintoja ohjataan.

Ghost Pacerissa ideana on, että kun aurinkolasit vetää nenälleen, näkökenttään ilmestyy virtuaalinen juoksijahahmo, joka juoksee juuri sopivasti lenkkeilijän edessä kirittäen tahtia. Tällä tavalla, tuotteen kehittäjien mukaan, on mahdollista parantaa suoritustaan.

Ghost Pacerilla voi myös kisailla kaverinsa kanssa, joka juoksee samaa lenkkiä. Tällöin kaverin nopeustiedot siirtyvät virtuaalisen juoksijahahmon ohjaustiedoiksi. Jos siis juoksija saa virtuaalihahmon kiinni, on hän kaveriaan parempikuntoisempi lenkkeilijä. Siitäs sait kaveri!

Palvelun kehittäjille allekirjoittanut haluaisi heittää muutamia kehitysehdotuksia. Nyt juoksijahahmo muistuttaa kovasti karkkikoukkuun jäänyttä tikku-ukkoa. ”Aavejuoksijan” ulkomuotoon kaivataan mielestäni ehdottomasti päivityksiä ja mahdollisuutta personointiin. Olisi esimerkiksi ihan eri asia juosta vaikka Usain Boltin tai Carmelita Jeterin kannoilla kuin jahdata persoonatonta tikkuhahmoa. Siinä saisi kovempikuntoinenkin kunnon mielikuvahaastetta.

Nostalgisille lenkkeilijöille valintamahdollisuuksina voisi olla vaikka Paavo Nurmi tai Lasse Viren, joka tietysti kaatuisi aina tasaisin väliajoin – mutta voittaisi kuitenkin kisan. Jotta keski-iän loppupuolella olevat naisetkin saataisiin lenkkipoluille, yksi valintarepertuaariin saatava juoksijahahmo olisi ehdottomasti Mikko Alatalo. Kun Mikko houkuttelisi kymmenen metrin päässä puuskuttavaa lenkkeilijää nimikirjoituslupauksilla, kasvaisi siinä pakostakin kunto.

Kirjoittaja on futuristi, dippainssi ja kauppatieteen tohtori, joka innostuu erityisesti uusista teknologioista. @elinafuturist

**

Syyskuun Mikrobitti nyt luettavissa! Testissä edulliset 5g-puhelimet, usb-c-telakat, Samsung Galaxy Note20, Raspberry Pi -projekti...