He lukevat ravintolassa ruokalistaa läpi. Vaihtoehtoja on lukuisia, tuhansia. Tämä ravintola oli erikoistunut salamiin, mutta luonnollisesti muitakin liharuokia oli tarjolla alkaen sisäfileestä, kylkifileestä ja kielestä. Ravintola oli suosittu. Se oli saanut Michelin-tähdet viitenä peräkkäisenä vuotena aina vuodesta 2030 alkaen.

”Mitä nyt tästä ottaisi?” kysyi mies naiselta, ”Kaikkea tekisi mieli testata.”

”Minä olen jo päättänyt”, totesi nainen määrätietoisesti, ”Otan Johnny Deppin sisäfilettä, mediumina”, nainen toteaa ja painaa näytöltä tilauksen keittiöön.

”Ehkä minä tällä kertaa haluan maistaa miltä Jennifer Aniston maistuu. Viime kerralla hieman petyin Selena Gomezin lihaan. Ei ollut minun makuuni.”

Pitäkääpä sipsipusseistanne kiinni! Lihan tulevaisuus ja erityisesti jotkut visiot siitä ovat varsin villejä. Ovatko tulevaisuuden ihmiset kannibaaleja? Ovatko kuuluisat elokuvatähdet päätyneet tulevaisuuden visioissa fanien lautasille kuin jossain kauhuelokuvassa? Vastaus edellisiin kysymyksiin: ovat, mahdollisesti, mutta onneksi erittäin lieventävin asianhaaroin.

Teknologia taipuu vaikka mihin. Ihmisen mieli ei ehkä ole yhtä joustava.

BiteLabsin nettisivuilla komeilee ajatuksia herättävä mainoslause: ”Eat celebrity meat” – syö kuuluisuuksien lihaa. Radikaalia mutta kuitenkin harmittomampaa, kuin alun pitäen luulisi. Sivuilla selitetään julkkislihan valmistusta. Julkkikselta otetaan pieni koepala, josta otetaan lihaskantasoluja talteen. Kantasoluja kasvatetaan ravintoliuoksessa ja bioreaktorissa sokerirakenteissa ja niistä muodostuu ihka aitoa lihasmassaa. Tätä lihasmassaa lopulta prosessoimalla Bitelabs ilmoittaa valmistavansa julkkissalamia. Prosessikuvauksen lisäksi Bitelabin sivuilta löytyy hyvin vähän muuta tietoa. Salamiakaan ei voi vielä tilata, vaikka sivut on pystytetty jo vuonna 2014. Kyseessä tuskin on mikään taidetta vakavampi tehtailu.

Vastaavanlaisia lihataideprojekteja on kehittänyt hollantilainen tohtori, filosofi ja taiteilija Koert van ­Mensvoort, jonka luennolla minulla on ollut muutama vuosi sitten kunnia olla haukkomassa henkeä. Koert nimittäin kertoi luennoillaan juuri coctail-liha­paloista, jotka ovat julkkisten kanta­soluista valmistettuja.

Hän myös esitteli muita ideoita siitä, millaista liha voisi tulevaisuudessa olla geeniteknologian ja kudoskasvatuksen ansiosta. Meillä voisi olla esimerkiksi uudenlaisia eläviä aivottomia lihapaloja uimassa akvaarion kaltaisessa ruuankasvatustankissa, josta sitten nappaisimme nämä lihaskimpaleet paistinpannulle aina tarpeen mukaan. Tai tulevaisuudessa lihaa voidaan kasvattaa lankamaisena ja siitä voisi kutoa pihvejä. Mensvoort on julkaissut ajatuksiaan kirjassaan The in vitro cook book, jossa on erilaisia ideoita kudoskasvatetun lihan käyttöön. Heikkoutena herkullisissa resepteissä on se, että mitään niistä ei vielä voida tänä päivänä valmistaa.

Teknologia taipuu tulevaisuudessa vaikka mihin myös ruuan kasvattamisessa ja valmistamisessa. Voi olla, että ihmisen mieli ei ole kuitenkaan yhtä joustava. Vaikka fanitan Johnny Deppiä, ajatus hänen lihassolujensa syömisestä tuntuu vastenmieliseltä.

Kirjoittaja on futuristi, dippainssi ja kauppatieteen tohtori, joka innostuu erityisesti uusista teknologioista. @elinafuturist

**

Joulukuun Mikrobitti nyt kaupoissa! Mukana juttua tehokkaista peliläppäreistä, tietokoneen kasauksesta, Bittimikron paluu, Vuoden Parhaat -äänestys ja paljon muuta. Lue lisää .