Yhtiön kerrotaan olevan ensimmäinen yhdysvaltalainen sähköverkko-operaattori, jonka yhteydet sähköntuotantoon ovat katkenneet kyberiskun seurauksena. Lisäksi kyseessä on ensimmäinen verkkohyökkäyksen kohteeksi joutunut aurinko- ja tuulisähköä tuottava yritys, kirjoittaa ZDNet.

Keväällä tapahtuneesta hyökkäyksestä on nyt paljastunut uusia tietoja, mukaan lukien uhriksi joutuneen yrityksen nimi. Väylän tunkeutujille tarjosi päivittämätön Ciscon palomuuri. Paikkaamatonta haavoittuvuutta hyödyntämällä yhteys sPowerin energiatuotannon ja pääkomentokeskuksen välillä saatiin katkeamaan.

Hyökkäys ei ollut kohdennettu. Asiakirjoista paljastuu myös, etteivät hyökkääjät edenneet toimissaan pidemmälle palomuurin haavoittuvuuksia hyödynnettyään.

Energia-alaan liittyvistä kyberturvariskeistä on varoiteltu jo pitkään, eikä syyttä. Pitkälle energiainfrastruktuuriin tunkeutuvat iskut voisivat aiheuttaa todella vakavaa vahinkoa ja kaaosta.

Toistaiseksi järisyttävin esimerkki energianjakeluun kohdistuneesta iskusta on Venäjän Ukrainassa talvina 2015 ja 2016 suorittamat operaatiot. Venäläiset hakkerit onnistuivat katkaisemaan sähköt jopa puolelta miljoonalta ukrainalaiselta useaksi tunniksi.

Jenkkiasiantuntijoiden mukaan ulkomailta tulevat ja Yhdysvaltain energia-alan yrityksiin kohdistuvat kyberiskut ovat yleistyneet selvästi. Varsinaista sabotaasia ei kuitenkaan ole tehty, vaan kyse on ollut vakoilusta ja tietojen varastamisesta.