Perikato-elokuvan kohtaus, jossa Hitler huutaa tukka silmillä kenraaleille, mahtaa olla yksi käytetyimmistä pohjista, kun nettimeemejä on viime vuosina tehty. Kohtauksessa diktaattori on ottanut kiihkeästi kantaa mitä moninaisempiin asioihin.

Parhaimmillaan meemit ovat hauskoja, mutta BP-energiayhtiössä ei naurettu, kun yksi työntekijöistä oli pannut Hitlerin ottamaan kantaa firman palkkaneuvotteluihin. Ei tullut kiitosta hauskasta meemistä, tuli potkut. Reaktio oli tyly, vaikka australialaismies oli jakanut tuotoksensa vain suljetussa Facebook-ryhmässä työkavereilleen eikä julkisesti.

BBC kirjoittaa nyt, että episodi on päättynyt erotetun Scott Traceyn kannalta loppujen lopuksi onnellisesti. Video julkaistiin vuonna 2018 ja potkut tulivat saman tien.

Tracey ei tyytynyt kohtaloonsa vaan vei asian oikeuteen. Jo aiemmin tänä vuonna oikeus päätti, ettei video rinnastanut BP:n johtajia natseihin ja määräsi yhtiön ottamaan Traceyn takaisin töihin.

Tällä viikolla tuli lisää balsamia haavoihin: BP määrättiin korvaamaan Traceylle ansionmenetykset eli palkka, joka jäi saamatta erottamisen ja työsuhteen palauttamisen välillä. Korvattavaa tuli noin 120 000 euroa.

BP yritti tinkiä summaa alemmas vedoten muun muassa siihen, että Tracey olisi löytänyt kahden vuoden oikeusprosessin aikana halutessaan muita töitä. Oikeuden mielestä tätä ei kyetty todistamaan.

”Rehellinen työntekijä joutui elämään kaksi vuotta stressin ja epävarmuuden keskellä vain siksi, että muutama tärkeilijä ei ymmärrä huumoria. Tämä on yhtiöltä huonoa käytöstä”, ammattiliiton sihteeri kommentoi oikeudenkäynnin tulosta.