Nokia 8.1:n runko on alumiinia ja myös takakuori on lasia. Muotoilu on tuttua Nokia 7 Plussasta. Laite tuntuu kädessä mukavalta ja kokoonsa nähden varsin kevyeltä. Design on perushyvää eikä mikään pistä erityisesti silmään, niin hyvässä kuin pahassakaan.

Ulkomitoiltaan Nokia 8.1 on 155 x 76 x 7,8 millimetriä ja painoa on 178 grammaa.

Sormenjälkilukija on takana järkevästi sijoitettuna laitteen yläosaan, jossa siihen yltää hyvin. Emme päässeet testaamaan sormenjälkilukijan toimivuutta käytännössä, mutta ainakaan aiemmin Nokia-puhelinten lukijoissa ei ole ollut valittamista.

HMD keskittyy 8.1:n markkinoinnissa erityisesti kameraan. Takakameroita on kaksi, mutta niistä toinen on tarkoitettu lähinnä syvyystiedon tuottamiseen bokeh-efektin tarpeisiin. Pääkamera tallentaa kuvia 12 megapikselin tarkkuudella ja pikselikoko on isohko 1,4 mikronia. Optiikka on kehitetty yhteistyössä Zeissin kanssa ja kamera on varustettu optisella kuvanvakaimella.

Etukameran anturi on 20 megapikselin kokoinen ja sekin tukee muotokuvatilaa eli taustasumennusta.

Nokia-puhelinten suurin ero kilpailijoihin nähden on puhdas Android-käyttöjärjestelmä. 8.1:n Android on tuoreinta 9-versiota ja koska kyseessä on Android One -ohjelmaan kuuluva laite, HMD on sitoutunut tarjoamaan laitteelle kaksi alustapäivitystä ja tietoturvapäivityksiä kolmen vuoden ajan. 8.1 on HMD:n ensimmäinen nimenomaan tuoreella 9-versiolla myyntiin tullut laite ja siinä on oletuksena käytössä Androidin uusi eleohjaus.

Lcd-näytön koko on 6,18 tuumaa ja tarkkuus on 1080 x 2280 kuvapistettä. Kuten lokakuun alussa julkaistussa Nokia 7.1 -mallissa, myös 8.1:n näyttö on PureView-brändätty. Nimi tarkoittaa, että näyttö tukee hdr10-laajasävyjä ja se osaa PixelWorksin kuvanparannuspiirin avulla esimerkiksi skaalata videosisällön tarkkuutta ylöspäin ja muokata tavallista videokuvaa hdr-laajasävyiksi.

Laitteen yläreunassa on nykyisin yleinen näyttölovi kameralle ja kaiuttimelle. Loven sivuilla oleva näyttöalue on kuitenkin pysyvästi piilotettu mustalla taustalla, jonka päälle ilmoitus- ja tilakuvakkeet on sijoitettu. Mustaa aluetta ei siis saa pois päältä edes asetuksista.

Suorittimena on Qualcommin ylemmän keskisarjan Snapdragon 710, jonka suorituskyvyn pitäisi riittää myös pelikäyttöön. Keskusmuistia on neljä gigatavua ja tallennustilaa mukavat 64 gigatavua, mikä on hintaluokan huomioiden hyvä taso.

Akun kapasiteetti on 3500 milliampeerituntia ja mukana toimitettavan laturin teho 18 wattia eli latauksen pitäisi olla kohtalalaisen nopeaa, vaikkakaan ei yhtä nopeaa kuin muutamissa kalliimmissa puhelimissa, joiden latausteho yltää nykyisin reippaasti päälle 20 wattiin, enimmillään Mate 20 Pro -mallissa jopa 40 wattiin.

HMD kehuu laitteen yltävän helposti kahden päivän akkukestoon, mutta Mikrobitti testaa väitteen paikkansapitävyyden, kunhan saamme testilaitteen käsiimme.

HMD:n mukaan laitteen kansainvälinen vähittäismyyntihinta on 399 euroa ja myynti alkaa Suomessa tammikuun aikana.