Kalifornia määräsi nopealla tahdilla käyttöön erittäin tiukat rajoitustoimet. Näyttelijän töitä Yhdysvalloissa tekevän Miska Kajanuksen lähipiirille nämä tulivat enimmäkseen yllättäen, edellisviikolla kun maailma tuntui pyörivän vielä normaalisti. Osa ihmisistä tosin oli valveutuneina hamstrannut vessapaperia ja muita välttämättömyystarvikkeita jo aiemmin.

Vessapaperin lisäksi kaupoista on viety hurjaa tahtia samankaltaista tavaraa kuin Suomessakin.

”Pastaa on vaikeaa löytää kaupoista, samoin säilykkeet ja muut pitkään säilyvät ruoat ovat menneet kaupaksi hurjaa tahtia. Puhdistuspyyhkeet ja käsidesi totta kai myös. Hedelmiä ja tuoretavaroita sitten toisaalta on ihan riittävästi”, Kajanus kertoo.

”Tavallaan omaan elämääni tilanteella ei ole ollut aivan hirveän suurta vaikutusta. Ruokakaupassa ja ulkoilemassa voi edelleen käydä. Standup-keikkani tosin on luonnollisesti peruttu. Kaikki isommat tuotannot on nyt laitettu jäihin, mutta pienempiä koe-esiintymisiä järjestetään edelleen – tosin ne pitää vain kuvata itse kotona. Juuri äsken kuvasin näytteeksi laulamista ja joogaamista erästä mainosta varten. Sen kuvaukset järjestetään sitten kriisin hellitettyä.”

Legendaarinen Hollywood Boulevard on tällä hetkellä lähes aavemaisen autio. Miska Kajanus

Kukaan ei tällä hetkellä osaa arvioida kriisin pituutta tai sen vaikutuksia Hollywoodiin. Kajanus kuitenkin uskoo, että töitä varmasti riittää reippaasti kaikille, kunhan rajoitukset päästään purkamaan.

Renny Harlin ennusti välittömästi WTC-tornien romahdettua, että katastrofielokuvien aika olisi sitä myöten lopullisesti ohi. Toisin kuitenkin kävi. Koronavirusta käsitteleviäkin elokuvia varmasti nähdään ennen pitkää – tai oikeastaan on jo nähty.

”Pientuotantoja korona-aiheella on jo käynnissä, parista sain juuri tietoa sähköpostitse. Suomalaiset ystäväni Ramin Sohrab ja Henry Dhuy ehtivät jo saada valmiiksi somessa leviävän lyhytelokuvan aiheesta. Luultavasti vielä tämän vuoden aikana nähdään aiheesta jokin isompikin leffa.”

Pienien indie-elokuvien tekijät yleensäkin tekevät elokuvansa käytettävissä olevien resurssien ehdoilla. Kajanus uskookin, että monet tekijät inspiroituvat ja käyttävät hyväkseen Los Angelesin autioituneita katuja, raitista ilmaa ja ainutlaatuista tunnelmaa.

Ajan voi käyttää hyödykseen myös hoitamalla paperitöitä tai kehittelemällä uusia tapoja tehdä asioita. Kajanus kertookin paiskivansa valtavan paperinivaskan kanssa, sillä vahvasti suomalaisvoimin Hollywoodissa tehdystä Someone Somewhere -elokuvasta on juuri solmittu levityssopimus, joka vaatii monisivuisen sopimusnivaskan tarkkaa läpikäymistä ja täyttämistä. Paperitöitä ja pohdintaa teettää myös Kajanuksen ohjaaman Vihanpidot-elokuvan tulossa oleva Yhdysvaltojen julkaisu.

”Näyttelijäntyöt toki ovat nyt tilanteen vuoksi tauolla. Suomalaisen VSOP-improvisaatioteatterin kanssa tosin teimme livestriiminä yhden keikan Instagramissa. Niitä on tulossa myös lisää. Tavallaan hyvää tässä tilanteessa on, että esiintyvien taiteilijoiden pitää miettiä uusia vaihtoehtoja. Verkkopalvelut ovat kyllä olleet niin kauan jo osa arkeamme, että esiintyvä taiteilija ei voi todeta yleisön kaikonneen täysin – kyllä esiintymiskanavia ja mahdollisuuksia on!”

Yksi tärkeä kanava videosisällöille ovat tätä nykyä suoratoistopalvelut. Voiko elokuvateatterit sulkeva koronakriisi nostaa elokuvien nettipalvelut vielä nykyistäkin suurempaan rooliin?

”Trendihän on ollut jo pidempään, että suoratoistopalvelussa julkaisu tulee hyvin validiksi vaihtoehdoksi monille leffoille. Uskoisin, että esimerkiksi Vihanpidot ja Someone Somewhere löytävät huomattavasti enemmän yleisöä suoratoistopalveluiden kautta kuin mitä ne saivat teatterilevityksessä. Isot elokuvat käydään varmasti tulevaisuudessa katsomassa teattereissa, mutta viimeistään Netflixin The Irishman todisti, että myös niiden kohdalla suora julkaisu kotikatsomoihinkin on kelpo vaihtoehto.”

Äärimmäisen positiivisesti elämään suhtautuva iisalmelaiskalifornialainen uskoo ja toivoo, että kriisi hellittää suhteellisen nopeasti, eikä maailma pysähdy kovin pitkäksi aikaa.

”Paljon asian suhteen on toki tällä hetkellä pelkkää spekulointia. Jännittävää on kuitenkin nyt se, että kyseessä on lähes koko maailman jakama kokemus. Esimerkiksi somessa amerikkalaiset ja suomalaiset ystäväni elävät nyt hyvin samaa todellisuutta koronan takia. Ei tällaisia koko maailman yhdessä jakamia kokemuksia hirveästi tule, kyllä tämä varmasti tulee jäämään sukupolvellemme jaettuna muistona ja kokemuksena.”