Maailman suurin lihanjalostusyhtiö JBS joutui kiristyshaittaohjelmahyökkäyksen uhriksi toukokuun lopussa. Yhtiön Australian ja Pohjois-Amerikan toimintoihin kohdistunut hyökkäys sai tuotannon ja toiminnot hetkeksi jäihin, mutta järjestelmät saatiin uudelleen toimintaan viime viikon lopulla.

Yhtiö päätyi maksamaan kiristäjille noin yhdeksän miljoonan euron edestä lunnaita, kertoo Engadget. Maksamalla yhtiö halusi välttää mahdollisesti asiakkaisiin kohdistuvat riskit.

Aivan erityisesti haluttiin välttää lisävahinkojen syntyminen ja tietojen varastaminen, yhtiön toimitusjohtaja kertoi Wall Street Journalille. Johtajan mukaan lunnaiden maksaminen oli tuskallista, mutta asiakkaiden kannalta oikea asia. Bitcoin-maksu suoritettiin vasta siinä vaiheessa, kun suurin osa järjestelmistä oli jo saatu uudelleen käyntiin.

Vaikka maksu suoritettiin lisävahinkojen välttämiseksi ja salattu data saatiin palautettua, eivät asiantuntijat luonnollisestikaan voineet luvata, etteikö yhtiö joutuisi uudelleen hyökkäyksen kohteeksi.

Viranomaiset ja asiantuntijat ovat toistuvasti kehottaneet kiristyksen kohteiksi joutuneita olemaan maksamatta lunnaita, koska maksaminen ruokkii rikollista toimintaa. Kiristyshyökkäyksiä tehdään vain niin kauan kuin ne ovat tuottavaa toimintaa.

Yhdysvaltalainen polttoaineen jakeluyhtiö Colonial Pipeline maksoi keväällä kiristäjille 75 bitcoinia, joiden yhteenlaskettu arvo tuolloin oli noin 4,4 miljoonaa dollaria. Hyvin poikkeuksellisesti FBI onnistui tuossa tapauksessa jäljittämään ja avaamaan kiristäjien bitcoin-lompakon ja takavarikoimaan suurimman osan bitcoineista.

Yhdysvaltalainen vakuutusyhtiö CNA Financial puolestaan maksoi maaliskuussa tapahtuneen hyökkäyksen jälkeen lunnaita jopa 40 miljoonan dollarin edestä. Kyseessä on yksi suurimmista hakkereille maksetuista lunnassummista.