Tietokoneistaan ja tulostimistaan tunnettu HP satsaa vahvasti 3d-tulostamiseen. ”Vielä tänä vuonna HP julkistaa teknologian, jonka avulla voidaan 3d-tulostaa metallia”, HP Finlandin toimitusjohtaja Jarkko Huhtaniitty kertoo.

HP:lla on laskeskeltu, että tulevaisuudessa isoimmat bisnesmahdollisuudet ovat 3d-tulostamisessa. Yhtiön mukaan valmistavassa teollisuudessa olisi peräti 12 000 miljardin dollarin markkinat 3d-tulostukselle.

”Kun valmistavan teollisuuden analogiset prosessit muuttuvat tämän myötä digitaalisiksi, niin sillä on mullistava merkitys”, Huhtaniitty sanoo.

Käyttötarpeita 3d:lle voi olla vaikkapa sairaaloissa. Yllä olevassa kuvassa on esimerkiksi HP:n 3d-printterillä tehty malli nuoren Jemma-tytön sydämestä Phoenix Children’s Hospitalista. Jemma kärsi sydämen vajaatoiminnasta, ja mallin avulla kirurgit pystyivät valmistautumaan leikkaukseen ja valitsemaan parhaan leikkaustavan sekä selittämään leikkauksen kulkua Jemman perheelle.

”Todella kiinnostavat ajat”

Hewlett-Packard Company jaettiin 2015 Hewlett Packard Enterpriseksi ja HP Inciksi, johon myös HP Finland kuuluu. Jaon tarkoitus oli ketteröittää jättiläistä nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Toimistotietokoneiden ja tulostimien myynti kuulostaa tällä hetkellä epäseksikkäältä puuhalta. Pöytä-pc:iden myynti laski viime vuonna alle 100 miljoonan kappaleen maailmassa. Marraskuussa aloittanut HP Finlandin uusi toimitusjohtaja Huhtaniitty on silti tyytyväinen, sillä HP Inc. ylsi 14 prosentin kasvuun tilivuoden ensimmäisellä kvartaalilla ja yrityksen pc-liiketoiminta on kasvanut kaksinumeroisin prosentein jo viiden kvartaalin ajan.

”Olen innoissani, koska elämme todella kiinnostavia aikoja. Katson kaikkia uusia digitaalisia ja teknisiä ratkaisuja bisnesmielessä ja näen valtavat mahdollisuudet bisnesmalleissa. Markkinat muuttuvat nyt niin nopeasti, että on oltava koko ajan valppaana.”

Huhtaniityn mukaan teknologia menee yhä mobiilimmaksi myös tulostamista myöten, tietoturvan merkitys kasvaa päätelaitteissa, laitemyynti muuttuu palveluntarjonnaksi ja lisätyn todellisuuden teknologiat, sovellukset ja sovelluskohteet lisääntyvät.

”Paljon puhutaan verkon tietoturvasta, mutta myös päätelaitteiden tietoturvaa on parannettava. Usein kyse on pienistä jutuista”, Huhtaniitty sanoo ja näyttää esimerkkinä työläppärinsä vaikeasti urkittavaa Sure View -näyttöä, jonka katselukulmat ovat todella pienet.

Lisätyn todellisuuden laseja ja laitteita otetaan Huhtaniityn mukaan jatkuvasti käyttöön Suomessakin, ja niiden sovelluksia on usein kehitettävä yhdessä asiakkaiden kanssa. Käyttökohteet voivat vaihdella etälääketieteestä pelastusalan harjoituksiin, huoltotöihin ja suunnitteluun asti.

Päätelaitteiden hankkiminen palveluna, device-as-a-dervice, on tulossa yrityksiin. Samalla HP:n rooli muuttuu myyjästä palveluntarjoajaksi, joka hoitaa laitteen koko elinkaaren käyttöönotosta kierrätykseen.

Huom. Otsikkoa korjattu 13.3. klo 9.13. Alkuperäisestä saattoi saada kuvan, että tuote olisi markkinoilla jo tänä vuonna. HP julkaisee tänä vuonna vasta teknologian metallin 3d-tulostamiseksi.