HP:n oman ilmoituksen mukaan HP Metal Jet -tulostin ja uusi menetelmä ovat 50 kertaa tuottavampia kuin vanhat 3d-tulostusmenetelmät ja pienentävät huomattavasti valmistuskustannuksia.

Aivan jokapojan laitteesta ei kyse, sillä tulostin maksaa 399 000 dollaria. Ensimmäiset toimitetaan asiakkaille vuonna 2020, ja laajemmat toimitukset alkavat 2021. Varauksia alettiin ottaa vastaan maanantaina menetelmän julkistamisen yhteydessä.

Isoin HP Metal Jetin tulostama metallipulikka mahtuu laatikkoon, jonka mitat ovat 430 millimetriä kertaa 320 millimetriä kertaa 200 millimetriä.

3d-tulostusta ryhdytään tarjoamaan myös palveluna. Metal Jet Production Servicessä tarjotaan asiakkaalle nopeaa 3d-suunnittelua ja muotoilua sekä lopputuotteen valmistusta.

12 biljoonan kakku jaossa

Uusi menetelmä esiteltiin International Manufacturing Technology Show’ssa Chicagossa maanantaina. Tulevia asiakkaita odotetaan valmistavasta teollisuudesta, HP Finlandin toimitusjohtaja Jarkko Huhtaniitty sanoo. HP:ssa lasketaan, että valmistavan teollisuuden osuus vuotuisesta tuotannosta on yhteensä 12 biljoonan dollarin arvoinen kakku, ja siitä voitaisiin 3d-tulostaa huomattava osa.

”Uusi menetelmä on nopeampi, se tuottaa parempaa laatua ja tulee halvemmaksi kuin vanhat menetelmät. Lisäksi säästöä tulee siitä, että 3d-tulostuksessa työstettävää hukkamateriaalia syntyy vähemmän”, Huhtaniitty sanoo.

”Mullistavin muutos tulevaisuuden tuotannossa on kuitenkin se, että analogisia prosesseja muutetaan digitaalisiksi.”

HP:ssa puhutaankin peräti siitä, että uusi menetelmä kiihdyttää ”neljättä teollista vallankumousta”.

Metallijauhetta ja sidosainetta

HP on kehittänyt menetelmää yhteistyössä GKN Powder Metallurgyn sekä Volkswagen ja Wilon kanssa. Alkuvaiheessa isoiksi asiakkaiksi odotetaan autoteollisuutta ja lääketieteellisten instrumenttien valmistusta.

GKN Powder Matallurgy on siinä mielessä tärkeä yhteistyökumppani, että se toimittaa tulostamisessa tarvittavat metallijauheet ja sidosaineet. Menetelmä perustuu juuri jauhemaisen metallin ja nestemäisen sidosaineen yhdistelmään.

HP:n videota aiheesta.