Tivi kertoi viime viikolla Venäjän säätäneen lain, jonka nojalla maa rakentaa infrastruktuurin oman verkon pyörittämiseen. Sen pitäisi olla käyttökunnossa nykysuunnitelmien mukaan vuoteen 2020 mennessä.

Venäjä pelkää muiden suurvaltojen ajavan teknologiajättiyritysten avulla omia taloudellisia ja poliittisia etujaan verkossa. Yhdysvalloilla on useita teknologiavalmistajia ja Kiinalla on Huawei puhelimineen ja verkkolaitteineen.

”Vaikka eristäytymisestä todennäköisestä seuraa taloudellista vahinkoa, Kremlin näkökulmasta heidän kansallinen turvallisuutensa on vielä painavampi prioriteetti”, ajatushautomo Chatham Housen asiantuntija Keir Giles kommentoi HS:lle.

Omat solmut ja nimipalvelimet valmiiksi

Venäläisen Runet-verkon itsenäinen toiminta edellyttäisi, että Venäjällä toimivat operaattorit käyttäisivät sovittuja liikenteen solmupisteitä, joiden kautta tieto liikkuu operaattoreiden verkosta toiseen. Yhteensä solmupisteitä on Venäjällä kuusi.

HS:n mukaan verkkovalvontaa hoitava viranomainen Roskomnadzor jakaa nettioperaattoreille määräykset sallituista solmupisteistä.

Teknisesti on mahdollista estää muiden solmujen käyttäminen ja liikenteen kulkeminen Venäjän ulkopuolelle. Bgp-protokollan säännöstön avulla voidaan estää eri verkkoalueiden välinen kommunikoiminen.

Venäjä ei ole ollut mielissään siitä, että verkon tukirankana toimivista juurinimipalvelimista kymmenen kolmestatoista on Yhdysvalloissa. Omavaraisuuden varmistamiseksi Venäjä ilmoitti jo vuonna 2014 rakentavansa Runetin käyttämistä dns-järjestelmistä varmuuskopiot.

Lähde: Tivi