Maailmanlaajuinen pula mikrosiruista on kuumentanut näytönohjainmarkkinoita. Toimitusaikojen pitkittyessä verkkokaupat ovat alkaneet yksipuolisesti perua jo maksettuja tilauksia, kertoo Helsingin Sanomat.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV:n mukaan viime aikoina on tullut useita kymmeniä yhteydenottoja asiakkailta, joiden näytönohjaintilauksia Telia ja Gigantti ovat peruneet kysymättä asiakkaalta. Tällainen yksipuolinen purku on sitovan sopimuksen sopimusrikkomus, KKV:stä kerrotaan.

Jos myyjä ei pysty tuotetta toimittamaan, pitää asiakkaalle antaa mahdollisuus valita, jääkö hän edelleen odottamaan vai haluaako hän rahat takaisin. Jos rahat palautetaan, voi asiakkaalla olla oikeus vahingonkorvaukseen. KKV:n mukaan myös odottamaan jääville asiakkaille olisi asianmukaista tarjota jonkinlaista hyvitystä.

Asiakkaalle odottaminen voi olla houkutteleva vaihtoehto, sillä heikko tarjonta yhdistettynä kovaan kysyntään on johtanut näytönohjainten hintojen nousuun. HS:n mukaan eräiden vielä vuoden alussa 700–1000 euroa maksaneiden näytönohjainten hinnat ovat nyt noin 300 euroa korkeammalla.

Toimittamatta jäävä tuote voi olla ongelmallinen. Mikäli myyjä ei kykene tuotetta toimittamaan ja asiakas onnistuu ostamaan täysin vastaavan tuotteen muualta, olisi alkuperäisen myyjän korvattava ostetun tuotteen ja alun perin tilatun tuotteen hintojen erotus. Jos samanlaista tai täysin vastaavaa tuotetta ei kuitenkaan ole saatavilla, voi vahingon osoittaminen olla vaikeaa, eikä ilman jäämistä välttämättä katsota korvattavaksi vahingoksi.

KKV on ollut yhteydessä Teliaan, joka on sittemmin antanut asiakkaille mahdollisuuden jäädä odottamaan toimitusta. Vaihtoehtoisesti asia yritetään sopia asiakkaan kanssa. Gigantilla puolestaan yksi näytönohjainmalli on aiheuttanut ongelmia, sillä sen myyntiä oli virheellisesti jatkettu, vaikka tuotteen myynti oli virallisesti loppunut. Näille asiakkaille yhtiö on luvannut maksaa pienen korvauksen.

KKV:n mukaan Telia ja Gigantti eivät ole ainoita yrityksiä, joista on tullut vastaavia ilmoituksia.