Helsingin seudun liikenne (HSL) ottaa tänä vuonna käyttöön beaconeja eli bluetooth-majakoita. Ne mahdollistavat uusia tosiaikaisia palveluita matkustajille.

Majakka on langattomasti bluetoothin avulla kommunikoiva pieni laite. Se kertoo nimensä, joka koostuu kolmesta heksadesimaaliarvosta. Laitteen kantama yltää puoleen kilometriin saakka.

HSL:n beacon-hankinta- ja asennusprojektin projektipäällikkö Akseli Wiik kertoo Tiville, että tekniikka toimii myös maan alla ja kun busseja on lähekkäin.

”Beaconit ovat passiivisia eli ne vain huutavat omaa nimeään. Tarjoamme tietokantaa, jossa on yhdistetty paikka, ajoneuvojen kylkinumerot ja pysäkkien nimet. Tätä kautta pystytään reaaliaikaisesti päättelemään, missä asiakas on”, Wiik selittää.

Wiikin tiimi on määritellyt beacon-ympäristön ja sovellustiimi kehittää sen päälle toimintoja.

”Beacon-projektissa emme koske asiakastietoihin millään tavalla. Beacon ei kerää mitään eikä se ymmärrä mitään. Kaikki tapahtuu sovelluksen puolella. Se mitä sovellus kerää, on toinen asia”, Wiik sanoo.

Ideoita käytölle on paljon. Esimerkiksi palautelomake voisi automaattisesti hakea tiedon, millä reitillä asiakas juuri matkustaa. Tutkimuspuolen visioissa majakat voivat auttaa joukkoliikenteen matkustajalaskennassa ja ihmisten liikkumis- ja käyttötottumuksia selvitettäessä.

Myös muut toimijat voivat käyttää beaconeja omissa sovelluksissaan. Esimerkiksi ravintola voisi mainostaa tarjouksia oman sovelluksensa käyttäjille, kun nämä liikkuvat bussilla ravintolan ohi.

HSL käyttää beaconeilla Traficomin kanssa sovittuja nimiä. Niitä ei voi kopioida, mutta muut voivat avata lisää samalla kaavalla nimettyjä majakoita.

Laitteita päästään asentamaan keväällä tai kesällä. Ensimmäiset majakat tulevat raitiovaunuihin ja metroihin.

Majakat ostetaan espanjalaiselta Accent Systemsiltä. Bussissa käytetään malleja, jotka ottavat virtansa usb-portista. Pysäkeille ja muihin ajoneuvoihin tulee patterikäyttöisiä majakoita. Patterin vaihtoväli on vähävirtaisen bluetooth low energy -yhteyden ansiosta nelisen vuotta.

Lähde: Tivi