USA on kieltämässä amerikkalaisyrityksiä myymästä teknologiaa Huaweille. Boikotin täysmääräistä niskaan rysähtämistä on lykätty kolmella kuukaudella jo kahdesti, mutta esimakua siitä on jo saatu. Ennen ensimmäistä boikottipäätöstä julkaistuissa Huawei-puhelimissa Google-palvelut toimivat, mutta syksyllä myyntiin tullut Mate 30 tuotiin kauppoihin ilman suosittuja Google-sovelluksia.

Sovellusten puutteen voi yrittää korvata toisilla sovelluksilla, mutta entä Android-käyttöjärjestelmä? Sen tilalle on tietysti saatava toinen käyttöjärjestelmä. Huaweilla on työn alla oma Harmony OS, jota ei kuitenkaan ole suunniteltu puhtaasti puhelinkäyttöön. Puheissa on ollut myös suomalaisen Jollan Sailfishista venäläistetyn Aurora OS:n sovittaminen Huawein mobiililaitteisiin.

Huawei-aiheisiin uutisiin ja vuotoihin erikoistunut Huawei Advisor kirjoittaa uusista käänteistä. Yhtiön johdosta on sen mukaan kerrottu, että kevääksi kaavaillussa Huawei P40 -puhelimessa olisi Harmony OS -käyttöjärjestelmä, jos boikotti Googlen osalta jatkuu.

Tämä ei ehkä yllätä ketään, mutta käyttäjälle annettava mahdollisuus valita Harmonyn ja Androidin väliltä on varmasti yllätys monelle. Näyttää siltä, että Huawei olisi päivittämässä todennäköisesti uusimpia jo myynnissä olevia puhelinmallejaan siten, että niillä pystyy valitsemaan kahdesta käyttöjärjestelmästä mieluisamman.

Kaksoiskäynnistys puhelimissa ei sinänsä ole ennenkuulumaton ominaisuus, myös Huawei on kokeillut sitä vuosien varrella. Tuolloin valittavissa oli Androidin ohella Microsoftin puhelin-Windows.