Donald Trumpin hallinnon mukaan moni kiinalainen huippufirma on Kiinan armeijan omistuksessa tai kontrollissa. Tiedot käyvät ilmi Yhdysvaltain puolustusministeriön sisäisestä asiakirjasta, josta uutisoi Reuters.

Kongressille lähetetyssä asiakirjassa listataan yhteensä 20 Yhdysvalloissa toimivaa kiinalaisyhtiötä, joiden puolustusministeriö on todennut olevan kytköksissä Kiinan armeijaan tai hallitukseen. Huawein lisäksi listalla on muun muassa videovalvontayhtiö Hikvision.

Cnetin mukaan listalle valittiin ”kommunistisia Kiinan armeijan yrityksiä”. Listan perusteella Trump voi halutessaan asettaa talouspakotteita listatuille yhtiöille, mikäli ne jatkavat toimintaansa Yhdysvalloissa.

Listalle päätyneet yhtiöt eivät ole kommentoineet Reutersille.

CIA syytti Huaweita vuosi sitten rahoituksen vastaanottamisesta Kiinan turvallisuusviranomaisilta ja maan armeijalta. Trump asetti yhtiön tuolloin Yhdysvaltain mustalle listalle ja kielsi amerikkalaisia tahoja tekemästä yhteistyötä Huawein kanssa. Huawei on toistuvasti kiistänyt yhteytensä Kiinan hallitukseen ja armeijaan.