Yhdysvallat on vaihtelevalla menestyksellä painostanut liittolaisiaan sulkemaan Huawein ulos 5g-verkkojen rakentamisesta. Donald Trumpille oli karvas pettymys, kun hengenheimolaisen Boris Johnsonin johtama Britannia ei tyytynytkään nöyrästi myöntymään patistelun edessä.

Brittien turvallisuusviranomaiset vakuuttivat, että Huawein väitetyt riskit ovat hallittavissa, ja tämän mukaan mentiin tovi. Kevään mittaan alkoi kuitenkin nousta pintaan epäileviä ääniä. Odotettavissa on lähiviikkoina myös uusi raportti, jossa viranomaisten arvellaan toteavan, etteivät he olekaan enää yhtä varmoja kyvystään hallita Huawei-riskit.

Huawei yrittää nyt pelastaa mitä pelastettavissa on. BBC kirjoittaa, että kiinalaisyhtiö on aloittanut Britanniassa mittavan julkisuuskampanjan. Teemaksi on otettu Huawein ja brittien yhteistyö, jonka iäksi lasketaan 20 vuotta.

Yhtiö on ostanut ilmoitustilaa isoista brittilehdistä ja kampanjoinut myös verkossa. Kampanjan sisältönä on brittiyleisölle osoitettu avoin kirje. Siinä vakuutetaan, että kiinalaisyhtiöt ovat yhä sitoutuneet toimittamaan brittioperaattoreille parasta kalustoa 5g- ja valokuituverkkojen rakentamiseen.

Kampanjan tarkoitus on tarjota yleisölle ”faktoja kaiken yhtiöön liittyvän hälyn keskellä”, Huawein varajohtaja ja Britannian liiketoiminnasta vastaa Victor Zhang selitti BBC:lle. Zhang toivoo brittien tekevän ratkaisunsa ”todisteiden ja faktojen pohjalta” ja sanoo Huawein hylkimisen voivan johtaa kymmenien miljardien puntien arvoisten tuottavuusetujen hukkaamiseen.

Mielenkiintoista on, että Huawei ei yritä puskea tahtoaan läpi yksin. Kiinan suurlähettiläs kuvaili tilannetta testiksi, jolla punnitaan onko Britannia luotettava ja luottamuksen arvoinen kumppani. Iso brittipankki HSBC on jo ehtinyt esittää huolensa siitä, että sen toiminta Kiinassa voi kokea kovia, jos kotimaa suhtautuu nuivasti Huaweihin.