AP News kertoo, kuinka Viron ulkomaankaupan ja teknologian ministeri Kert Kingo puhui syyskuussa Huawein puhelimiin liittyvistä turvallisuusriskeistä. Kingon oma työpuhelin oli niin ikään Huawei, ja myöhemmin se korvattiin iPhonella.

Viron media puolestaan on uutisoinut kuinka maa aikoo rajoittaa Huawein valmistamien laitteiden ja sen kehittämien teknologioiden käyttöä hallinnollisella sektorilla. Esimerkiksi uutissivusto Delfi on ottanut tiukan kannan, ettei Huawein pitäisi saada toimittaa 5g-teknologiaa Viroon.

Viron mukaan päätöksestä on pitkälti kiittäminen Yhdysvaltain huolta Huawein suhteen ja siitä seurannutta voimakasta suositusta.

Huawein Baltian markkinoiden johtaja Hong Yang on tuohtunut asiasta.

”Huawei on aina valmis puolustamaan oikeuksiaan ja etujaan missä tahansa tilanteessa, jossa kuka tahansa levittää perusteettomia huhuja ja pahantahtoisia kunnianloukkauksia”, Yang kommentoi.

Yang viittaa Liettuassa käytyyn oikeudenkäyntiin, jossa Huawei haastoi yhden maan suurimmista uutisjulkaisuista, Lietuvos Rytasin käräjille. Huawei syytti lehteä täysin perusteettoman parjaamisen julkaisemisesta, sekä siitä seuranneesta vahingosta Huawein maineelle.

Huawei voitti oikeusjutun.