Kiinalaisvalmistajien verkkolaitteet ovat USA:n mielestä turvallisuusriski. Pelkona on, että viiden avulla voitaisiin vakoilla Kiinan tiedustelupalvelujen lukuun. Huawein ja ZTE:n vakuuttelut siitä, että huoli on turha, ei ole amerikkalaisia vakuuttanut.

Viime vuonna kiellettiin näiden kahden kiinalaisyhtiön laitteiden käyttämisen tietoverkoissa, joiden rahoittamiseen valtio osallistuu. Cnet kirjoittaa, että näin estettiin 8,3 miljardin dollarin ostot Huaweilta ja ZTE:ltä.

Tämä ei kuitenkaan ole riittävä askel, sillä käytössä on jo vanhastaan runsaasti kiinalaista verkkoteknologia, joka pitäisi vaihtaa luotettavampana pidettyyn. Tälle on nyt laskettu hinta: laitteiden korvaaminen tulee maksamaan 1,8 miljardia dollaria (noin 1,5 miljardia euroa).

Lasku on siis melkoinen, ja sen maksajaa kaivataan. Etenkin pienemmät operaattorit voivat joutua suuriin vaikeuksiin. Muun muassa operaattorien yhteistyöjärjestö Competitive Carriers Association katsoo, että valtion pitää osallistua kustannuksiin.

Vaikka maksaja löytyy, urakka ei ole silti yksinkertainen. ”Kuin yrittäisi rakentaa lentokonetta uudelleen kesken lennon”, CCA:n johtaja Steven Berry kuvaili asiaa aiemmin tänä vuonna lainsäätäjille puhuessaan.