Brittihallitus tiedotti jo kesällä, että se on kääntänyt heilahtaen takkinsa: Huawei ei enää kelpaakaan valtakunnan 5g-verkkojen teknologiatoimittajaksi. Aikaisemmin britit arvelivat, että Yhdysvaltojen maalailemat urkintauhat kyetään pitämään kurissa.

Huawei-kielto kirjataan myös lakiin. Parlamentti saa hallituksen lakiesityksen käsiteltäväkseen tänään tiistaina, muun muassa ITV kirjoittaa. Lakiesityksessä tosin puhutaan hallituksen oikeudesta estää korkean riskin toimijoiden pääsy viestintäverkkoihin, mutta kenellekään tuskin on epäselvää, mistä on kyse.

Osasyynä brittien mielenmuutokseen oli varmasti selvityksellä, jonka mukaan Kiinan hallitus ja Huawei ovat tiukasti kytköksissä toisiinsa. Selvityksessä muun muassa todetaan, että hallituksensa rahoituksella Huawei on kyennyt valloittamaan verkkomarkkinoita tolkuttoman alhaisilla hinnoilla.

Monessa maassa Huawei on haluttu päästää mukaan 5g-rakentamiseen vetoamalla siihen, että verkot tulevat muuten paljon aiottua kalliimmiksi. Uuden lain astuttua voimaan Huaweita ei enää voi pitää edullisena vaihtoehtona.

Lakiesitykseen on nimittäin kirjattu muhkea uhkasakko operaattoreille, jotka eivät noudata määräyksiä. Sakkosummaksi on määritetty 10 prosenttia liikevaihdosta tai 100 000 puntaa – päivässä.

Britannian operaattorikentällä on otettu hallituksen kielteinen Huawei-kanta huomioon jo aiemmin syksyllä. Hedelmät ovat päässeet poimimaan Nokia ja Ericsson.