BBC kirjoittaa Huawein verkkolaitteesta löytyneestä viasta, josta raportoi ensimmäisenä Bloomberg. Vian on paljastanut useassa Euroopan maassa toimiva Vodafone-operaattori.

Vodafonen mukaan Huawei toimitti sille Italiaan verkkolaitteita, joissa oli haavoittuvuus. Sen kautta olisi voinut tunkeutua kotien ja yritysten verkkoihin. Mielenkiintoinen on Vodafonen kertoma tieto, että vaikka Huaweita pyydettiin korjaamaan turva-aukot, se ei tehnyt näin.

Mielenkiintoista on myös se, miksi tällainen tieto tuodaan julki juuri nyt. Vodafonen kertoma tapaus kun on tasan kymmenen vuotta vanha. Verkkolaitteista löytyy aika ajoin haavoittuvuuksia, eikä se ole yhdenkään laitevalmistajan mainetta lopullisesti pilannut. Epäilyttävää toki on, jos aukkoja ei tilkitä, vaikka niistä huomautetaan.

BBC:n haastattelema kyberturvallisuuden asiantuntija professori Alan Woodward toteaa, että myös muiden valmistajien kotireitittimistä on löytynyt vuosien varrella haavoittuvuuksia. Tätä käyttää puolustuksenaan myös Huawei. Mutta onko kyse koodausvirheestä vai tahallisesta takaovesta?

”Iso kysymys on, oliko tämä tarkoituksellista vaiko ei. Ehkä ylläpitoa tai koodin testaamista varten luotu takaovi unohdettiin vain sulkea. Toisaalta, jos haluaa tarkoituksella luoda takaoven, se kannattaa naamioida näyttämään vahingolta”, Woodward pohtii.

Hän huomauttaa, ettei asian nouseminen julkisuuteen juuri nyt ainakaan paranna Huawein asemaa, kun esimerkiksi Britannia horjuu kahden vaiheilla sen suhteen, saako Huawein teknologiaa käyttää 5g-verkoissa.