Huawei on ollut vaikeuksissa ilman Googlen sovelluksia puhelimissaan. Kiinalaisyhtiö on turvautunut epätoivoisiin keinoihin, kuten julkaisemaan ”uusia” versioita vanhoista puhelinmalleista, joissa Google-sovellukset vielä sallitaan.

Nyt keplottelulle on saatu kuitenkin uusi huippu. Noin vuosi sitten Huawei ilmoitti kehittävänsä täysin oman käyttöjärjestelmänsä, joka haastaisi Androidin ja iOS:n hegemoniaa. Huawei on nimenomaisesti painottanut, ettei kyseessä ole Androidin kopio.

Ars Technica pääsi kokeilemaan vielä kehitysvaiheessa olevaa käyttöjärjestelmää virtuaalisesti ja hämmästyi huomatessaan sen olevan suora kopio Android 10:stä.

Järjestelmää perusteellisesti tutkinut toimittaja Ron Amadeo ei löytänyt yhtäkään merkittävää eroa HarmonyOS:n ja Android 10:n välillä. Järjestelmät olivat toiminnallisesti ja ulkonäön puolesta lähes identtiset. Sana ”Android” oli yksinkertaisesti korvattu sanalla ”HarmonyOS”, tosin järjestelmästä löytyi myös läjäpäin tiedostoja, joista nimi oli jäänyt vaihtamatta.

Järjestelmää pyörittävät Androidista tutut sovellukset, kuten Android Services Library, Android Shared Library ja com.Android.systemui.overlay. Kyseisen HarmonyOS:n tulisi olla versionumeroltaan 2, mutta joissakin yhteyksissä sen versioksi sanotaan 10, joka viittaa Android 10:een.

Testatulla käyttöjärjestelmällä pystyi asentamaan monia suosittuja sovelluksia Huawein App Storesta, mukaan lukien Google-sovellukset.

Vapaaseen lähdekoodiin perustuvasta Androidista on toki sallittua kehittää omia versioita. Näin on toiminut esimerkiksi Amazon, jonka Fire OS pohjautuu Android 9:ään. Amazon on kuitenkin ollut avoin toimistaan, kun taas Huawei väittää HarmonyOS:ää omaksi keksinnökseen.

Huawei aikoo julkaista HarmonyOS:llä pyöriviä puhelimia jo tämän vuoden aikana. Käyttöjärjestelmä on vielä virallisesti beetavaiheessa, mutta Ars Technican havaintojen perusteella kyseessä on jo käyttövalmis Android-klooni. Mikäli järjestelmä olisi oikeasti beetavaiheessa, olisi puhelimien julkaisuaikataulu epäilyttävän kireä.

Mikä absurdeinta, HarmonyOS saattaa hyvinkin saavuttaa suuren käyttäjäkunnan. Länsimaissa se tuskin menestyy, mutta Kiinan valtavat markkinat takaavat sille suuren kohdeyleisön. Maan 1,4 miljardia ihmistä käsittää noin 18 prosenttia maailman väestöstä.

Huawei on välittänyt yhtiön virallisen lausunnon Ars Technican huomioihin liittyen.

”Hajautetun teknologian pohjalle rakennettu HarmonyOS on täysin uusi käyttöjärjestelmä, joka on suunniteltu tulevaisuuden maailmaan, jossa suuri määrä IoT-laitteita on yhteydessä toisiinsa. Se toimii lukuisilla eri laitteilla ja sitä on helppo mukauttaa vastaamaan erilaisia laitteisto- ja sovellusvaatimuksia.”

Lausunnossa todetaan lisäksi HarmonyOS:n perustuvan avoimen lähdekoodin Android Open Source Projectiin. Myös EMUI 11 -käyttöliittymän kerrotaan väistyvän uuden käyttöliittymän tieltä tulevien puhelinjulkaisujen myötä.