The Wall Street Journal kertoo kahdesta tapauksesta, joissa apua tarjottiin Ugandassa ja Sambiassa.

Vuonna 2018 Huawein työntekijöiden kerrotaan auttaneen Ugandan hallintoa pääsemään käsiksi opppositiojohtaja Boby Winen WhatsApp-viesteihin. Temppuun hyödynnettiin israelilaisyhtiön kehittämää vakoiluohjelmistoa. WSJ kertoo päässeensä Huawei-työntekijöiden jäljille poliisiraportteja tutkittuaan.

Toisessa tapauksessa opposition kampittamiseen tarjottiin apua Sambiassa. Kahden nimeltä tunnistetun Huawei-työntekijän kerrotaan auttaneen murtautumisessa oppositiomyönteistä uutissivustoa ylläpitävien ihmisten puhelimiin ja Facebook-tileille. WSJ:n mukaan Huawein palkkalistoilla olleet insinöörit työskentelivät Sambian telehallintoviranomaisen toimistosta käsin, osana kybervalvontaan erikoistunutta yksikköä.

Yhdysvallat on jo pitkään syyttänyt Huaweita siitä, että se vakoilisi Kiinan poliittisia vastustajia ohjelmistojensa ja laitteidensa avulla. USA on yrittänyt levittää Huaweihin kohdistuvia epäluuloja myös maailmalla ja kehottanut liittolaisiaan välttämään yhteistyötä kiinalaisyrityksen kanssa.

Huomionarvoista kuitenkin on, että WSJ:n tutkimuksissa ei löytynyt yhteyttä Afrikan vakoiluoperaatioiden ja Kiinan hallinnon välille. Axiosin mukaan epäselväksi jäi myös se, kuinka paljon Huawei-johto Kiinassa tiesi toisen mantereen tapahtumista.

Huawei on kiistänyt WSJ:n väitteet täysin. Kiinalaisyhtiö kuvaa amerikkalaislehden väitteitä ”perättömiksi ja virheellisiksi”, minkä lisäksi se kiistää osallistuneensa milloinkaan minkäänlaisiin ”hakkerointioperaatioihin”.