Kiina on varoittanut Intiaa rajoittamasta Huawein liiketoimintaa, kirjoittaa Reuters. Se sanoo, että päätöksellä saattaisi olla vaikutuksia puolestaan intialaisyritysten toimintaan Kiinassa.

Intian on määrä aloittaa 5g-verkkojen rakentaminen lähiaikoina, mutta projektiin mukaan otettavista kumppaneista on vielä epäselvyyttä. Kiina pelkää, että Intia päätyy Yhdysvaltojen painostuksesta jättämään Huawein kokonaan 5g-hankkeidensa ulkopuolelle.

Yhdysvallat asetti Huawein keväällä mustalle listalle estäen jenkkiyritysten ja kiinalaisjätin välisen kaupankäynnin. Syyksi kerrottiin huoli kansallisesta turvallisuudesta ja Kiinan mahdollisesta vakoilusta.

”Toivomme Intian tekevän itsenäisen ja objektiivisen päätöksen siitä, osallistuvatko kiinalaisyrityksen maan 5g-verkkojen rakentamiseen. Toivomme Intian myös tarjoavan kiinalaisyrityksille samat liiketoimintamahdollisuudet kuin muillekin yhtiöille, mikä hyödyttäisi molempia osapuolia”, Kiinan edustaja toteaa.

Intian mukaan tyrkyllä 5g-kokeiluihin on kuusi yritystä, mukaan lukien Huawei. Muita yrityksiä ei mainittu, mutta todennäköisesti listalta löytyvät ainakin Ericsson, Nokia ja Samsung.

Yhdysvalloissa Kiinan ”suostuttelua” ei katsottu hyvällä. ”Kiina kiristää Intiaa saadakseen Huawein rakentamaan maan 5g-infrastruktuuria – he eivät tunne rajoja! CCP (Kiinan kommunistinen puolue) pakottaa valtiot altistumaan valvonnalle ja vakoilulle”, puhisi Yhdysvaltain kongressiedustaja Jim Banks.

Kovista syytöksistä huolimatta Huawein väitetystä vakoilusta ei ole toistaiseksi esitetty konkreettista näyttöä Yhdysvalloissa. Myöskään Intian viranomaiset eivät ole löytäneet Huawein tuotteista taka-ovia tai tietoja nuuskivia haittaohjelmia.

Lähde: Tivi