USA on pyrkinyt monin tavoin tekemään kiinalaisen Huawein elämän hankalaksi. Sen toimintaa Yhdysvalloissa on vaikeutettu muun muassa estämällä operaattoreita ottamasta Huawei-puhelimia myyntiin. Kumppaneita on pyritty estämään kiinalaisen 5g-teknologian käyttöä ja jenkkiteknologiaa ei ole annettu myydä Huaweille ilman erikoislupia.

Tähän asti pahin isku on ollut se, ettei Huawei ole saanut puhelimiinsa Googlen sovelluksia. Sekään ei ole vielä ollut kohtalokas: valtavilla kotimarkkinoilla niitä ei tarvitakaan ja länsimaissa voi yrittää keplotella ilmankin, vaikka vaikeaa se tuntuu olevan.

Nyt on keppihevoseksi otettu siruvalmistus, ja Huawei on totisen paikan edessä. Taiwanilaisen TSMC:n ja Huawein yhteistyö on ollut puheenaiheena jo muutaman päivän ajan. Reuters kirjoittaa vahvistamattomien tietojen pohjalta, että TSMC on lopettanut uusien tilausten vastaanottamisen Huaweilta myötäilläkseen USA:n tahtoa. Nyt sisällä olevat tilaukset luvataan toimittaa, mutta lisää ei tule.

TSMC ei halunnut kommentoida asiaa Reutersille muuten kuin kuittaamalla puheet markkinahuhuiksi ja toteamalla, ettei se kerro yksityiskohtia sopimuksistaan.

Taiwanilaisfirma on maailman suurin sirujen sopimusvalmistaja ja Huawein tärkein toimittaja. Puhelimia voi tehdä ilman Googlen sovelluksia, mutta ei ilman siruja. Niitä tarvitaan myös muissa Huawein laitteissa.

Huawei ei ole halunnut kommentoida nimenomaan TSMC-kuviota, mutta on lausunut synkkiä sanoja ylipäänsä siitä, että USA pyrkii vaikeuttamaan sirujen saantia, Reuters kirjoittaa. Temppua kuvaillaan mielivaltaiseksi ja tuhoisaksi.

”Odotamme tämän vaikuttavan väistämättä liiketoimintaamme. Yritämme parhaamme mukaan löytää ratkaisun. Tällä hetkellä kyse on selviytymisestä”, Huawein puheenjohtaja Guo Ping synkisteli.

Hän mainitsee, että Huawei osti yhdysvaltalaisilta yrityksiltä tuotteita lähes 19 miljardilla dollarilla ja jatkaisi mielellä samaan malliin, jos vain saisi.