Kiinalainen laitevalmistaja Huawei on joutunut useiden länsimaiden hallitusten silmissä epäilyttävään valoon. Yhdeksi syyksi on paljastunut Yhdysvaltojen hallinnon mukaan teollisuusvakoilutapaus, jossa Huawei vei teleoperaattorin liikesalaisuuksia.

Useat uutislähteet raportoivat kiistan taustoista. Uutistoimisto AP kertoo, että Huawei teki yhteistyötä T-Mobilen kanssa ja pääsi lopulta käyttämään testaamistarkoituksiin tarkoitettua Tappy-robottikättä.

T-Mobile ei halunnut lisensoida Huaweille Tappya vaan päästi vain muutamia Huawein työntekijöitä käyttämään sitä T-Mobilen toimitiloissa.

Yhdysvaltain hallinto nosti asiasta Seattlessa syytteet tammikuun 16. eli samana päivänä, kun toiset syyteet nostettiin Huaweita ja sen tytäryhtiöitä vastaan New Yorkissa pankkien erehdyttämisestä ja Yhdysvaltojen Iranin pakotteiden rikkomisesta.

Huawei vastasi AP:lle tiistaina, että yritys on jo sopinut asian T-Mobilen kanssa. Tuomioistuin määräsi vuonna 2017 Huawein maksamaan 4,8 miljoonaa dollaria korvauksia tapauksen vuoksi.

Nyt paljastuneiden tietojen mukaan Huawei pääsi vuonna 2012 käyttämään T-Mobilen kehittämää robottia, kun T-Mobile otti Huawein puhelimet myyntiin Yhdysvalloissa. Puhelinvalmistaja halusi parantaa laatuaan ja oli kiinnostunut robottikädestä. Tappya käyttämään päässeet harvat Huawein työntekijät allekirjoittivat salassapitosopimukset. Robotin kuvaaminen ja videoiminen oli kiellettyä.

Huawei kehitti samaan aikaan Kiinassa omaa vastaavaa xDeviceRobot-testauslaitettaan.

Kiinan Huawei vaati huoneeseen päässeiltä Huawein työntekijöiltä tietoja T-Mobilen laitteesta. Nämä antoivat vain rajallisesti tietoja, mutta myös lähettivät luvattomia kuvia Kiinaan. Tästä seurasi ongelmia ja lopulta he lähettivät sääntörikkomusten pelossa viestiä Kiinaan, että yhtiön tulisi lähettää omaa henkilökuntaa paikalle.

Huawein amerikkalaiset työntekijät auttoivat kahtena päivänä testaushuoneeseen kiinalaisen vastoin sääntöjä Huawein työntekijän, joka onnistui kuvaamaan Tappya. T-Mobile sai asiasta vihiä ja otti kaikilta paitsi yhdeltä Huawein edustajalta kulkuluvat pois. Tämä kertoi vieneensä Tappyn laukussa kotiinsa ”vahingossa”, minkä jälkeen hänkin menetti pääsynsä tiloihin.

Lähde: Tivi