Huhtikuun Mikrobitti on saapunut! Käy poimimassa omasi postilaatikosta, tai vaihtoehtoisesti hae uunituore numero kaupasta. Lehden voi toki lukea myös digiversiona.

Mikäli tuoreiden juttujen lueskelun lisäksi myös retroilu maittaa, Retrobitti-osiosta löytyy Mikrobitti-lehtiä vuosilta 1984–1993, tuoreimpana numerona 06-07/1993.

Uudessa lehdessä vertailemme peräti 12 näytönohjainta, joiden tehot ja hinnat hipovat pilviä. Edellinen laaja näytönohjainten vertailu ilmestyi Mikrobitin numerossa 1/2021. Useimpia siinä testattuja näytönohjaimia ja etenkin niiden sisältämiä näytönohjainpiirejä myydään edelleen täyttä häkää.

Markkinoille on ilmaantunut myös tuoreita tulokkaita, kuten Nvidian GeForce RTX 3050, RTX 3070 Ti, RTX 3080 Ti ja uusimpana RTX 3090 Ti -piirit. AMD:llä uusia tuotteita on vain edullisemmassa päässä hintahaitaria: Radeon RX 6700, 6600 ja 6500 -versiot. Lue juttu täältä.

Toisessa vertailussamme tarkastellaan usb-c-sovittimia. Myös nimellä adapteri, dongle tai telakka tunnettu ratkaisu kasvattaa laitteen liitäntäkirjoa huomattavasti. Toimituksen sisällä jouduimmekin pohtimaan, mikä tuoteryhmän nimi oikeastaan edes on.

Vertailussa on mukana kaikkiaan 12 laitetta, joiden hinnat vaihtelevat 60 eurosta aina 110 euroon. Valintakriteereinä olivat usb type-a -liitäntä, ethernet-liitäntä, hdmi sekä tuki virransyötölle sovittimen läpi koneelle tai tabletille. Lue juttu täältä.

Ilmiöjutussa käsitellään maailman massiivisinta hakuteosta, Wikipediaa. Yli kaksikymmentä vuotta toiminut ilmainen verkkotietosanakirja on ollut pitkään yksi internetin suosituimmista palveluista. Se on paisunut perinteisten tietosanakirjojen täydentäjästä maailman tärkeimmäksi hakuteokseksi, jolla on merkitystä jopa sodissa. Lue juttu tästä.

Ärsyttävätkö hankalat Wordle-pulmat, joita et saa itse ratkaistua? Ei hätää, oppaassa tuunataan Wordle-botti Perttu, joka ratkaisee visaiset aivopähkinät puolestasi. Lue juttu täältä.

Toisessa oppaassa pohditaan sopivia vaihtoehtoja musapalvelu Spotifylle. Miten siirtyminen toiseen palveluun sujuu mahdollisimman vaivattomasti? Lue juttu täältä.

Softa-arviossa kiristetään kukkaronnyörejä taloutta seuraavilla sovelluksilla. Syksyllä 2019 voimaan tullut EU:n maksupalvelu­direktiivi PSD2 avasi pankkien rajapinnat ulkopuolisille palveluntarjoajille.

Tämän ansiosta kuluttajille on nyt tarjolla useita pankkitiliin yhdistettäviä menoseurantasovelluksia, jotka noutavat tiedot maksutapahtumista suoraan verkkopankista. Lue juttu täältä.

Huhtikuun lyhyissä testeissä pc-kotelot Corsair iCue 5000T RGB ja NZXT H510 Flow, huippuluurit Samsung Galaxy S22 ja S22+, uudistunut Microsoft Surface Pro 8, peliläppäri HP Omen 16, mainio Google Pixel 6 Pro sekä pelinäyttö Gigabyte Aorus FO48U.

**

Nämä kaikki siis mukana uudessa lehdessä – sekä paljon muuta. Tilaajat pääsevät lukemaan koko näköislehden heti osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/lehti. Lehden yksittäiset jutut löydät verkkoartikkeleina samasta paikasta.

Tilaajien kannattaa huomata, että olemme tuoneet verkkoon myös retrolehtiä tähän mennessä vuosilta 1984–1993. Pääset lukemaan uusimmat vanhat retrolehdet osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/retrobitti.

Muista tutustua myös Mikrobitin keskustelualueeseen. Pyrimme löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, ja mielenkiintoisimmat saattavat löytää tiensä jopa lehteen.

P.S. Mistä haluaisit lukea jatkossa? Onko sinulla kehitysehdotuksia tai juttuvinkkejä? Lähetä meille palautetta keskustelufoorumilla, palautelomakkeen avulla Mikrobitin sivuilla tai Facebookissa. Ota meidät seurantaan myös Instagramissa!