Huhtikuun Mikrobitti on kaupoissa! Tilaajat saavat lisäksi luettavakseen loput retrolehdet vuodelta 1988.

Lue uusi Mikrobitti tästä linkistä.

Uuden lehden ykköstestissä nähdään robotti-imurit. Tosinörtin tunnistaa siitä, että tylsät hommat on ulkoistettu atk:lle. Robotti-imureiden myötä atk:lle voi ulkoistaa myös lattioiden puhdistuksen. Parhaita siivous­robotteja voi käskyttää puheella avoimen ohjelmointirajapinnan kautta.

Testin perusteella siivousrobotit ovat parhaimmillaan todella helppoja ja käteviä apulaisia.

Mukana vertailussa oli yhteensä 6 robottia: iRobot Roomba i7+, Miele Scout RX2 Home Vision, Neato Botvac D7 Connected, Nedis VCRO210BK, Xiaomi Mi Robot Vacuum ja Xiaomi Roborock 2. Lue juttu.

Julkaisimme jo ennakkoon juttua robotti-imureiden testin taustoista. Lue ensimmäinen osa tästä linkistä. Lisäksi kotitestaajamme listasivat laitteiden hyviä ja huonoja puolia käytännön elämässä.

Toisessa testissä olivat Android One -puhelimet. Puhtaalla Android-käyttö­järjestelmällä varustetuissa puhelimissa on hyviä vaihtoehtoja niille, jotka arvostavat varmasti päivittyvää käyttö­järjestelmää muotioikkujen sijaan.

Testissä olivat mukana HMD Nokia 8.1, HMD Nokia 9, Motorola One, Xiaomi Mi A2, Xiaomi Mi A2 Lite ja Google Pixel 3. Lue juttu.

Pitkässä ilmiöjutussa perehdytään tietotekniikan kiertotalouteen ja kierrättämiseen. Minkä verran käytetyistä materiaaleista ja energiasta saadaan kiertoon tai edes kertaalleen uudelleen hyödynnetyksi?

Kuinka monta vuotta tulee käytettyä yhtä puhelinta? Jos älypuhelimet tulivat noin kymmenen vuotta sitten, kuinka monta eri mallia olen omistanut sen jälkeen? Mihin olen laittanut käytöstä poistetut puhelimet? Missä ne nyt ovat? Onko niistä enää hyötyä kenellekään? Lue koko juttu.

Toisessa ilmiöjutussa tutustutaan chatbotteihin. Monella yrityksellä on chattibotti. Bottikuiskaaja kertoo, miten bottia opetetaan asiakaspalvelijaksi. Lue juttu.

Opasjutussa tutustutaan kotiautomaatioon. Valmiita kotiautomaatiojärjestelmiä saa kaupasta joka lähtöön, mutta miksi hankkia samanlaista kuin naapureilla? Itse rakentamalla kotiautomaatiojärjestelmästä saa juuri sellaisen kuin haluaa, ja laihempikin kukkaro on tarpeeksi paksu! Nyt taivutetaan koti tottelemaan bittiä juotoskolvin voimalla. Lue juttu.

Toisessa jutussa opastetaan ram-muistin valintaan. Nopeimpien ram-muistikampojen kellotaajuudet huitelevat yli kaksi gigahertsiä korkeammalla kuin halvimpien perusmuistien ja myös hinnat ovat aivan eri sfääreissä. Onko kalliin muistin ostamisessa mitään järkeä? Lue koko juttu.

Kolmannessa opasjutussa kerrotaan kulkuvälineiden alustoista. Mobiiliekosysteemien sodan yksi rintama­linja kulkee autojen kojelaudoissa. Ilman puhelimen apua toimiva ”autojen Android” on Googlen valtti autoilun tulevaisuuden muovaamisessa. Lue juttu.

Softa-arviossa testataan ilmaisia videoeditoreita. Hyvän videokuvan kuvaaminen onnistuu nykyisin millä tahansa peruspuhelimella, ja videoeditointisovellukset auttavat satunnaistakin kuvaajaa parantamaan videoitaan. Lue juttu.

Lyhyissä testeissä mukana muun muassa Lifx Tile, Playstation Now, Apple iPhone XS, Honor Watch Magic, Devolo Magic 2 sekä uutuusluurit Samsung Galaxy S10 ja S10+ sekä paljon muuta.

Tilaajat pääsevät lukemaan näköislehden heti osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/lehti. Lehden jutut löydät verkkoartikkeleina samasta paikasta.

Tilaajien kannattaa huomata, että olemme tuoneet verkkoon myös retrolehtiä tähän mennessä vuosilta 1984-1988. Pääset lukemaan uusimmat vanhat retrolehdet osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/retrobitti.

Muista tutustua myös Mikrobitin uuteen keskustelualueeseen. Pyrimme löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, ja mielenkiintoisimmat saattavat löytää tiensä jopa lehden Bittiposti-palstalle, printtiin tai nettiin.

P.S. Mistä haluaisit lukea jatkossa? Onko sinulla kehitysehdotuksia tai juttuvinkkejä? Lähetä meille palautetta foorumilla, palautelomakkeen avulla Mikrobitin sivuilla tai Facebookissa.