Apple kertoi WWDC-kehittäjätilaisuudessaan, että yhtiö maksoi viime vuonna sovelluskehittäjille 70 miljardia dollaria. Johnny Lin päätti uteliaana kurkata, millaiset sovellukset tekevät rahaa App Storessa ja tuli tulokseen, että leiville voi lyödä roskaa julkaisemalla. Hän on julkaissut selvityksensä tulokset Mediumissa.

Eniten rahaa tahkoavien hyötyohjelmien listalla komeili ensin Dropbox, Evernote ja Microsoft. Mutta kymmenentenä oli ”Mobile protection :Clean & Security VPN”.

Lin ihmetteli asiaa ja tarkisti Sensor Towerin arvioista, että todellakin, sovelluksen arvioitiin tienaavan 80 000 dollaria kuussa tekijälleen, jonka nimeksi on merkitty sovelluskaupassa Ngan Vo Thi Thuy.

Turva- ja VPN-sovelluksen kuvaus lupaili hiukan kömpelöllä kielellä monipuolisia ominaisuuksia. Osa viisi tähteä antaneista arvioistakin haiskahti tekaistuilta.

Asennuksen jälkeen ohjelma halusi pääsyn osoitekirjaan, mitä Lin ei antanut. Ohjelma tarjosi sitten erilaisia turvaskannauksia ja laitteen analysointia. Analysointi näytti paljonko iPhonessa oli tyhjää tallennustilaa. Skannaukset antoivat saman tuloksen: “Your contact is cleaned. No dupplicated found.” Eli turvaskannauksena mainostettu ominaisuus tarkisti, onko osoitekirjassa samoja tietoja kahdesti.

“Secure Internet” -ominaisuus puolestaan tarjosi ensin mahdollisuutta pelata ilmaista värikuplien yhdistelemiseen perustuvaa peliä ilman sen asentamista puhelimeen. Sen jälkeen se tarjosi virusturvaohjelman ilmaista kokeilujaksoa, jonka saman esittelyn mukaan kuitenkin maksaa 100 dollaria. Ehdot hyväksytään painamalla sormi sormenjälkitunnistusnappiin iPhonessa.

Lin laskeskeli, että näillä taksoilla huijari voi saada yhdeltä käyttäjältä 400 dollaria kuussa. 200 huijattua käyttäjää riittäisi 80 000 dollarin kuukausituloihin. Apple tienaa siitä 30 prosenttia eli 24 000 dollaria.

Samanlaisia huijaussovelluksia löytyi myös muun muassa wifi-sanalla hakemalla.