Traficomin Kyberturvallisuuskeskus kertoo suomalaisten menettäneen kevään 2021 aikana verkkopankkihuijauksissa noin 2,1 miljoonaa euroa. Rikolliset kalastelevat verkkopankki- ja luottokorttitunnuksia ja tyhjentävät tämän jälkeen syötin nielaisseiden uhrien tilit.

Alkuvuoden kuvataan olleen ”verkkorikollisten kulta-aikaa”. Uhreiksi on joutunut erityisesti yli 60-vuotiaita suomalaisia, mutta tarkkana on syytä olla aivan jokaisen.

Pankkihuijauksia on tehtailtu kevään mittaan useiden kotimaisten pankkien nimissä.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen toteaa uhrien tileiltä kadonneen yli 2 miljoonan euron potin olevan ”ennätyksellinen”. Rikosilmoituksia petoksista on tehty noin 250 kappaletta.

Pääasiallisia huijaustapoja on Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan kolme. Ensimmäinen tapa on pankin nimissä saapuva sähköpostiviesti, jossa olevan linkin kautta pyydetään kirjautumaan ”omaan verkkopankkiin” eli rikollisten itse tekemälle sivustolle. Toinen tapa on muuten samanlainen, mutta linkki lähetetään tekstiviestitse.

Kolmas huijaustapa perustuu hakukoneoptimointiin. Tässä menetelmässä huijarit yrittävät saada uhrin klikkaamaan esimerkiksi Googlen tai Bingin hakutulosta, joka johdattaa uhrin heidän tekemälleen, pankin oikeaa verkkosivustoa muistuttavalle, sivustolle.

Helpoin tapa suojautua huijauksilta on olla kirjautumatta verkkopankkiin linkin kautta. Kyberturvallisuuskeskus suositteleekin esimerkiksi mobiilisovelluksen käyttöä sekä verkkopankin osoitteen tallentamista kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin.

Jos epäilet syöttäneesi pankkitunnuksesi kalastelusivulle, tulee asiasta olla välittömästi yhteydessä omaan pankkiin sekä tehdä rikosilmoitus poliisille.

Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa, että jokainen voi suojella itsensä lisäksi myös läheisiään kertomalla heille ilmiöstä ja opastamalla verkkopankin oikeaoppiseen käyttöön.