Suuret elokuvatuotannot ja tv-sarjojen kuvaukset on jouduttu laittamaan jäähylle liikkumisen ja kokoontumisten rajoittamisen vuoksi. Tämä ei kuitenkaan Hollywoodia ole lannistanut. Esimerkiksi Netflixin huippusuosituksi noussut Tiger King -sarja sai pikavauhtia yllättävän jatko-osan. Koomikko Joel McHale vieraili virtuaalisesti monien sarjan tähtien luona, jotka vastailivat haastattelijana toimineen McHalen kysymyksiin puhelintensa tai tietokoneittensa kameroiden kautta.

Viihdejätti Disney puolestaan räväytti yllättäen julki Family Singalong -ohjelman, jossa megatähdet versioivat karaoketyyliin erilaisia Disneyn elokuvista tuttuja kappaleita. Videot on kuvattu tähtien kotona, suurin osa tuntuu hyödyntävän kuvaamisessa iPhonea ja Applen AirPods-kuulokkeita. Eri musiikkiesitysten tuotantoarvot vaihtelevat suuresti hämärästä pikselimössöstä viimeisen päälle tehtyihin ammattitoteutuksiin. Disneyn kaltainen, laadusta tunnettu viihdejätti tuskin julkaisisi Ariana Granden suhruisia kotivideoita - ellei maailmantilanne siihen pakottaisi.

YouTube on ollut omalla tavallaan tasoittamassa tietä tähtiin meille kaikille. Kuka tahansa pääsee nyt sen kautta käsiksi maailmanlaajuiseen yleisöön vailla rajoituksia tai portinvartijoita.

Toistaiseksi suurten tuotantoyhtiöiden on kuitenkin ollut helppo erottua teknisellä laadulla. Miljoonien dollarien kalustolla ja kymmenien ihmisten kuvausryhmällä on saatu aikaan jälkeä, jollaista kotikonstein on mahdoton saavuttaa. Nyt tämä ero on kuitenkin kaventunut - tai jopa kadonnut olemattomiin.

”Vaikka maailma on muuten kriisissä, ja ihmisillä paha olla, on esittävillä taiteilijoilla toisaalta ainutlaatuinen mahdollisuus. Omaa työtään ja taidettaan pystyy nyt tuomaan esille hyvin samoilla teknisillä välineillä millä megatähdetkin tekevät. Ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa tilanne on näin tasavertainen. Jakelukanavatkin ovat monesti samat, esimerkiksi YouTube tai Facebook. Tämä tilanne avaa kaikessa karmeudessaan myös mahdollisuuksia. Toivottavasti uudenlaiset sisällöt voivat myös tuoda iloa vaikeuksista kärsiville ihmisille”, toteaa Hollywoodissa omaa uraansa vuosia luonut Miska Kajanus.

Kajanus on yksi osa suomalaista Improvisaatioteatteri VSOP -ryhmää. Taiteilijakollektiivi teki ensimmäisen nettilivensä Instagramin puolella jo maaliskuun puolivälissä. Hetkeä ennen Lady Gagan kuratoimaa massiivista One World -konserttia VSOP esiintyi puolestaan Facebookissa.

Neljä ryhmän jäsenistä esiintyi omista kodeistaan Uudellamaalla, Kajanus puolestaan liittyi joukkoon Los Angelesista. Teknisesti asia hoidettiin Zoom-palvelua käyttämällä. Vaikka Zoom onkin saanut paljon sapiskaa löperöistä tietoturvakäytännöistä, pitää Kajanus alustaa erittäin toimivana esiintyvien taiteilijoiden käyttöön.

”Esiintyjien välinen vuorovaikutus toimii Zoomin kautta hienosti, Lisäksi saimme Facebookin kautta nopeasti kommentteja esitystä seuranneelta yleisöltä. Seuraava askel olisi miettiä miten kuvaustapaa voisi muuttaa erilaiseksi tai kuvanlaatua paremmaksi. Uskon, että lähiaikoina tullaan näkemään erilaisia visuaalisia innovaatioita videokonferenssien suhteen”, Kajanus pohdiskelee etäteatterin mahdollisuuksia.