Erittäin suosittu videokokoussovellus Zoom sai viime viikolla kielteistä julkisuutta, kun kävi ilmi, että se vuotaa käyttäjien tietoja Facebookille mitään ilmoittamatta. Myöhemmin Zoom ilmoitti lopettavansa tämän käytännön.

Nyt Zoom on jäänyt toistamiseen kiinni asiakkaidensa huijaamisesta, kertoo The Intercept.

Zoomin itsensä mukaan ohjelma salaa tietoliikenteen päästä päähän (end-to-end encryption), jolloin kukaan ulkopuolinen ei pystyisi urkkimaan keskustelujen sisältöä – kenties valtiotason toimijoita lukuun ottamatta. Todellisuudessa tiedot eivät ole millään tavalla salattuja Zoomilta itseltään.

Zoom suojaa videopuhelut samalla tekniikalla, jolla https-protokollan mukainen tietoliikenne salataan, The Intercept selittää. Niinpä puheluiden sisältö pysyy kyllä piilossa esimerkiksi langatonta lähiverkkoa vakoilevalta naapurilta, mutta ei ohjelman haltijalta eli Zoomilta.

Sen sijaan aitoa päästä päähän salausta edes palvelun ylläpitäjä ei pystyisi lukemaan.

Kuvakaappaus Zoomista. Korostetussa kohdassa ohjelma väittää, että se suojaa tietoliikenteen päästä päähän. Kuvakaappaus: The Intercept.

The Interceptin mukaan Zoomin edustaja on myöntänyt, että ohjelman tietosuoja ei täytä niitä kriteerejä, mitä päästä päähän salaaminen vakiintuneesti tarkoittaa. Zoom yritti kuitenkin selittellä ”omaa määritelmäänsä” sillä, että tietoliikenne kulkee salattuna Zoomin palvelimelta toiselle.

The Interceptin haastattelema tietoturva-asiantuntija Matthew Green ymmärtää Zoomin ratkaisua tekniseltä kannalta, sillä videopuheluiden suojaus aidosti päästä päähän on vaikeaa. Green kuitenkin yhtyy haastattelijan näkemykseen siitä, että Zoomin kuvaus palvelunsa luonteesta on epärehellinen.

Niinpä Zoom saa ansiotonta kilpailuetua Googlen ja Microsoftin kaltaisia suurempia toimijoita vastaan.

Zoom ei ole myöskään julkaissut toiminnastaan sellaisia läpinäkyvyysraportteja kuin suuremmat yhtiöt. Niinpä käyttäjät ovat täysin pimennossa myös siitä, ovatko viranomaiset pyytäneet Zoomia luovuttamaan tietoja vai eivät.