Avoimen lähdekoodin tapahtumista kirjoittava Phoronix havaitsi omissa testeissään, että Linux-ytimen suorituskyky on huolestuttavassa laskussa. Mitä uudempi ydin, sitä kehnompi suorituskyky.

Phoronixin testi ulottuu vuoden 2018 alkupuolella julkaistuun Linux 4.16:een saakka. Tuorein testattu ydin on tällä hetkellä yhä kehitystyön alla oleva Linux 5.4. Linuxin versionumerointi siirtyi viitostasolle Linux 4.20:n jälkeen. Kyseinen ydinversio ei ollut mukana Phoronixin testissä.

Monet saattavat laittaa heikentyneen suorituskyvyn Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuuksiin kehitettyjen korjausten piikkiin. Korjaukset hidastivat erityisesti Intelin suorittimia, jollainen myös Phoronixin testikoneesta löytyy.

Phoronixin Michael Larabel kertoo, että testi on tarkoitus toistaa AMD:n suorittimella varustetussa laitteessa, jotta käyttöön saadaan vertailukelpoista dataa. Meltdown- ja Spectre-korjaukset sisältyivät Linux 4.16:een, joten se ei yksin selitä laskevaa käyrää.

Huolestuttavaa trendiä saattaa kuitenkin osaltaan selittää Spectren ja Meltdownin jälkeen löytyneet uudet haavoittuvuudet, joiden tehokkaalla paikkaamisella on ollut negatiivista vaikutusta suorituskykyyn.

Testi löytyy kokonaisuudessaan täältä.