Ohjelmointikieli pythonin version 2 tuki päättyy, ilmoitti kielen luoja Guido van Rossum Twitterissä maanantaina. Samana päivänä julkaistu uusi päivitys python 2.7 jää siten 2-versiosarjan viimeiseksi.

Aiheesta uutisoivan ZDNetin mukaan python 2.7:n tukea jatkettiin vuonna 2015 viidellä vuodella, koska 3-versiosarjaan siirtyminen ei olisi mitenkään onnistunut suurilta käyttäjiltä riittävän nopeasti. Siitä huolimatta van Rossum aneli käyttäjiä siirtymään uudempiin versioihin.

Pythonin verkkosivuilla julkaistussa virallisessa sähköpostilistaviestissä version 2.7 pääkehittäjä Benjamin Peterson kirjoitti, että python 2.7:ään oli lisätty vuosien varrella vikapäivitysten ohella myös joitakin uusia ominaisuuksia tietoturvasyistä. Python 2.7 julkaistiin 11 vuotta sitten, ja tällä hetkellä tuorein vakaa versio on 3.8.2.

”Erityinen versio”

Samassa viestissä virallisen päivitystiedon kanssa Peterson veisteli humoristisesti, että python 2:n viimeiseksi jäävä päivitys 2.7.18 on ”erityinen” ja ”erinomainen”. Selitykseksi hän totesi numerosarjan 2.7.18 osuvan kaikista pythonin versioista lähimmäs matemaattista vakiota e eli niin sanottua Neperin lukua (2,718 281 828 459 045…).

Onko tällä tekemistä version 2.7.18 ominaisuuksien kanssa, jäänee itse kunkin arvailtavaksi, mutta matemaattisen huumorin kannalta Petersonilla on pointti.

Vakio e kun ei ole mikä hyvänsä päättymätön desimaaliluku, jonka voisi keksiä päästään tällaista vitsiä varten. Luvulla on äärimmäisen tärkeä asema logaritmeissa sekä differentiaali- ja integraalilaskennassa.