Google on ottamassa tiukemman otteen Android-ekosysteemistä rajoittamalla muokattujen järjestelmäversioiden toimintaa. Google ei suoraan kiellä muokkausta, mutta se on antamassa sovelluskehittäjille vapaammat kädet rajoittaa sovellustensa toimintaa esimerkiksi rootatuilla laitteilla ja erilaisilla custom-romeilla.

Android-muokkaajien nettiyhteisö kohisi vasta äskettäin, kun Netflixin sovellus ei ilmestynyt Play-kaupan hakutuloksiin rootatuilla laitteilla. Lue aiempi juttumme aiheesta täältä. Netflixin mukaan kyse oli Widevine-kopiosuojauksen vaatimuksesta. Tilannetta hämmensi se, että sovellus oli mahdollista asentaa edelleen, kunhan paketin latasi muualta. Android Police -sivusto jäikin pohtimaan, miten Netflix oli rajoituksen toteuttanut.

Tuoreiden tietojen mukaan Netflix käytti rootattujen ja custom rom -käyttäjien tunnistamiseen Googlen sovelluskaupan uutta suodatintoimintoa. Sen avulla sovelluskehittäjän on helppo parilla klikkauksella päättää, että sovellus ei enää ilmesty hakutuloksiin, jos käytössä on muokattu Android.

Suodatus perustuu Androidin SafetyNet-rajapinnan käyttöön. Järjestelmä tarjoaa kolme eri vaihtoehtoa. Ensimmäisessä SafetyNet-tarkastuksen perusteella ei suodateta käyttäjiä.

Toisessa vaihtoehdossa suodatetaan käyttäjät, joiden laite ei läpäise SafetNetin basic integrity -vaatimusta. Se antaa negatiivisen tuloksen silloin, jos laite on rootattu, kyseessä on emulaattori tai jos järjestelmässä havaitaan muita murtamisen merkkejä.

Kolmannessa vaihtoehdossa laitteen on läpäistävä myös compatibility test suite -vaatimus. Se onnistuu vain laitteilla, jotka ovat Googlen sertifioimia ja joissa Play-kauppa ja muut Googlen palvelut tulevat mukana suoraan paketista. Esimerkiksi custom romit eivät läpäise cts-tarkistusta.

Tarkemmat kriteerit eri luokille löytyvät Googlen kehittäjäsivujen taulukosta (alla).

Kuten Android Police huomauttaa, tiukasta asennuskiellosta ei kaikesta huolimatta ole kyse. Play-kaupan rajoitukset eivät estä sovelluksen käynnistystä, jos sen saa asennettua laitteeseen muutoin. Esimerkiksi Netflixin ja muut sovellukset, jotka tulevaisuudessa käyttävät rajoituksia, voi asentaa edelleen lataamalla apk-paketin muualta. Vastaava lähestymistapa ei toimi esimerkiksi lähimaksusovellusten kanssa, jotka eivät käynnisty, jos puhelin on rootattu tai kehittäjätilassa.

Rajoitukset tulevat kuitenkin vaikeuttamaan laitteensa roottaavien sekä custom-rom-käyttäjien elämää.