Yli puolet työntekijöistä pitää työpaikkojensa it-laitteita ja järjestelmiä vanhanaikaisina. Jopa niin huonoina, että niiden takia 40 prosenttia väestä on miettinyt lähtöä muihin töihin.

It-palveluja tarjoavan ZenBusinessin tuoreessa kyselyssä työntekijät arvelivat hukkaavansa keskimäärin tunnin joka päivä hitaasti ja heikosti toimivan teknologian kanssa painiskeluun. Vuositasolla tästä koituu työnantajille 4 000 dollarin ylimääräinen kustannuserä jokaista työntekijää kohti.

Työvälineitä jopa omalla rahalla

Vastaajista yli 80 prosenttia valitti tietokoneidensa ja muiden laitteidensa, kuten näyttöjen ja kopiolaitteiden, heikosta kunnosta ja toimintahäiriöistä. Töissä tarvittavat ohjelmistot olivat toinen valituksen aihe. 70,5 prosenttia työntekijöistä piti näitä liian hitaina.

"Pc-käyttäjille tämä tiimalasin ongelma on tuttu, vaikka moni ei tajua, miten paljon aikaa heiltä tuhlautuu ohjelmien latautumista odotellessa. Käyttöjärjestelmissä sama vaiva tunnetaan nimellä kuolemaa tuottava sateenkaaripallo tai pyörivä rantapallo", ZenBusinessin tutkijat kirjoittavat.

Rapautuva teknologia aiheuttaa ongelmia ennen kaikkea tietoturvassa. Työntekijöistä 40 prosenttia on niin kypsynyt tietoturvan ongelmiin, että sanoo haluavansa etsiä toista työnantajaa, jolla on paremmat värkit. Yli 50 prosenttia väestä pitää työnantajien laitteita tai ohjelmistoja "jotakuinkin aikansa eläneinä."

Pulma on äitynyt niin pahaksi, että työntekijät ostavat tarvitsemiaan työvälineitä omalla rahalla. Melkein puolet eli 40 prosenttia vastaajista sanoo käyttävänsä vuodessa keskimäärin sata taalaa välinehankintoihin.

Työnantajille asiasta ei haluta edes puhua, koska vastaus on usein nuiva tai ylimalkainen. Valittajiksi ei haluta leimautua, kuten eräs tuntemattomana pysyttelevä kolmekymppinen opettaja sanoo.

"Pomo ei tiedä tai ei edes välitä"

Yrityksen koolla on merkitystä työvälineiden kuntoon sillä tavalla, että suurissa yrityksissä laitehankintoihin varatut rahat sijoitetaan ainakin alaisten mielestä vääriin kohteisiin. Näin sanoo melkein 56 prosenttia vastaajista.

Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä suurin syy rahassa. Pula resursseista estää kunnollisten työkalujen hankinnat, kaksi kolmasosaa pk-yritysten työntekijöistä arvelee.

"Yrityksen koosta riippumatta kaksi viidestä työntekijästä sanoo, että heidän pomonsa ei tiedä, mitä laitteita ja ohjelmistoja töissä yleensä tarvitaan. Ja kaikkein hälyttävintä on se, että 43 prosenttia haastatelluista sanoo, että esimies ei edes välitä korjata asioita", tutkijat kirjoittavat raportissaan.

ZenBusiness ja etätyövoimaa välittävä Amazon Mechanical Turk haastattelivat tutkimuksessa lähes tuhatta yhdysvaltalaista it-työntekijää, jotka toimivat kaiken kokoisissa yrityksissä, Tech Republic kirjoittaa.