Verkossa pelattavat kilpailulliset videopelit voivat olla hyvä tapa lepuuttaa hermoja pitkän työpäivän tai opiskelusession jälkeen. Positiivisista puolistaan huolimatta ne ovat surullisenkuuluisia myös kanssapelaajiin kohdistuvasta töykeästä, syrjivästä, seksistisestä sekä rasistisesta käytöksestä.

Erityisesti naispelaajiin kohdistuva häirintä ja asiaton käytös on herättänyt runsaasti keskustelua viimeisten vuosien aikana.

Nyt sosiaalisessa mediassa on järkytytty videoon, jossa suomalainen pelaaja käyttää erittäin asiatonta ja törkeää kieltä ruotsalaista Counter-Strike: Global Offensive -kilpapelaajaa kohtaan.

Tuoreella videolla Project C -joukkueessa pelaava Vanessa ”Nessa” Ahlström pelaa CS:GO-peliä suorassa Twitch-lähetyksessä. Katsojien kauhuksi hänen tiimitoverinsa käyttää pelinsisäistä äänikeskustelukanavaa Ahlströmin törkeään herjaamiseen kesken Faceit-pelialustalla pelatun ottelun. Kaiken lisäksi tämä pelaaja puhuu selvää suomea.

Oman nimimerkkinsä takaa häiriköinyt pelaaja haukkui Ahlströmiä erittäin asiattomin ja seksistisin sanankääntein, minkä lopuksi hän sylkäisee kuuluvasti. Tähän Ahlström vastaa mykistämällä tiimitoverin.

Leike tapahtuneesta on lähtenyt nopeasti kiertämään sosiaalisessa mediassa, jossa suomalaispelaajat ovat järkyttyneitä maamiehensä kammottavasta käytöksestä.

Sukupuoleen liittyvä syrjintä on jo aikaisemmin herättänyt keskustelua e-urheilun parissa. Kesäkuussa Twitterissä lähti liikkeelle #MeToo-keskustelu kilpapelaajien parissa. Dota-pelin juontaja otti esille häneen kohdistuneita ahdistelusyytöksiä omassa tviitissään. Tämä avasi portit: tviittejä ahdistelukokemuksista kilpapelaamisessa tuli ilmi runsaasti. Voit lukea kokonaisen artikkelin aiheesta täältä.

Tämän jälkeen ilmennyt syrjintä ja muu vihamielinen käytös on johtanut esimerkiksi siihen, että pelivideoiden striimauspalvelu Twitch on potkinut merkittävän joukon häirinnästä kiinni jääneitä striimaajia pois palvelusta.

Video, joka sisältää erittäin törkeää kielenkäyttöä, on upotteena uutisen alla.