Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP) ja kuntien käyttämän yhteisen kuva-arkiston tietojärjestelmäuudistuksessa on tuhoutunut potilaiden kuva-aineistoa, PSHP kertoo.

Kuvia on tuhoutunut pääasiassa niiltä henkilöiltä, joiden henkilötunnuksessa on ollut puute tai virhe. Potilaiden kuvista tehdyt lausunnot ja potilaskertomusmerkinnät ovat sen sijaan tallessa.

Kuvantamisen tietojärjestelmävirhe tuli ilmi marraskuussa 2020 vastaanottotilanteessa Taysissa, jossa potilaasta otettua kuvaa ei löytynyt potilastietojärjestelmästä. Virhe jäljitettiin tietojärjestelmämuutokseen, joka tehtiin Pirkanmaalla helmikuun 2020 alussa.

Uudistuksen aikana kuvat siirrettiin vanhasta kuva-arkistosta uuteen.

Uuteen järjestelmään siirrettiin sairaanhoitopiirin yksiköissä ja kunnissa otettuja kuvia. Pääosa kuvista on röntgenkuvia, mukaan lukien mammografia- ja tietokonetomografiakuvia. Lisäksi joukossa on kuvia ultraääni-, magneetti- ja isotooppitutkimuksista.

Kuvia on tuhoutunut 6676 potilaalta. Näistä 208 potilasta on sellaisia, joilla on normaali suomalainen henkilötunnus ja joiden kuvissa on voimassa oleva säilytysvelvollisuus.

Useimmilta potilailta on tuhoutunut yhden tutkimuksen kuvat. Näille 208:lle henkilölle sairaanhoitopiiri on lähettänyt henkilökohtaisen kirjeen, jossa on yksilöity tuhoutuneet kuvat.

Kuvatiedostot ovat peruuttamattomasti tuhoutuneet, eikä niitä kyetä palauttamaan. Sen vuoksi ne eivät voi joutua vääriin käsiin.

Muihin henkilöihin ei ole voitu ottaa suoraan yhteyttä, koska henkilötunnus on ollut väliaikainen esimerkiksi tapaturmatilanteen tai ulkomaalaistaustan vuoksi, tai henkilötunnuksessa on ollut virhe. Näiden kuvien lisäksi on tuhoutunut testikuvia, jotka eivät liity kehenkään hoitosuhteessa olevaan potilaaseen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on tehnyt tietosuojaloukkauksesta marraskuussa 2020 ensimmäisen ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle.

PSHP:n ja kuntien yhteisessä kuva-arkistossa on kaikkiaan noin kahdeksan miljoonaa kuvaustutkimusta ja niissä yhteensä yli 600 miljoonaa kuvaa eri erikoisaloilta. Kuvantamisessa otettujen kuvien säilytysajat ovat pääsääntöisesti aikuispotilailla 12 vuotta ja lapsipotilailla 20 vuotta kuvan ottamisesta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.