Virtuaalivaluutta bitcoinin hinta ylitti viikko sitten keskiviikkona 20 000 dollarin rajapyykin.

Bitcoinilla käytiin

mukaan sen jälkeen useissa kryptovaluuttapörsseissä kauppaa yli 23 000 dollarin hintaan, eli vuorokaudessa hinnannousua kertyi kymmenisen prosenttia.

Jouluviikollakin hinta on sahannut 23 000 dollarin tuntumassa.

Bitcoinin tuotto vuoden alusta ylitti samalla 200 prosenttia. Moni innokas ennustaja on jo julkisuudessa verrannut kurssirallia vuoden 2017 vastaavaan, jolloin bitcoinin hinta kipusi reilusta tuhannesta dollarista lähes 20 000 dollariin nopeassa ajassa.

Osasyyksi tämän vuoden nosteeseen on arveltu

. Mukana on nyt useita sijoitusrahastoja, pankkeja ja perinteisiä maksupalveluyhtiöitä.

Institutionaalisten sijoittajien myötä markkinoille on ropissut myös hintaennusteita.

Sijoitusyhtiö Guggenheimin sijoitusjohtaja Scott Minerd arvioi Business Insiderille, että nousunvaraa on vielä runsaasti.

”Meidän tutkimuksemme osoittaa, että hinnan pitäisi nousta yli 400 000 dollariin,” Minerd sanoo.

”Se perustuu sen rajallisuuteen ja suhteelliseen arvoon verrattuna esimerkiksi kultaan.”

Minerdin optimistisen ennusteen takana lienee ainakin se, että Guggenheim kertoi marraskuussa aikovansa allokoida 10 prosenttia yli viiden miljardin dollarin arvoisesta sijoitusrahastostaan bitcoiniin.

Monen muun tavoin Minerd pitää bitcoinia hyvänä suojana inflaatiota vastaan. Virtuaalivaluuttaa on kuvailtu usein digitaaliseksi kullaksi.

Näin ajattelee myös muun muassa Yhdysvaltain senaattiin valittu Cynthia Lummis, jonka mukaan bitcoin on

. Lummisin suunnitelmissa on ehdottaa virkaan astuttuaan bitcoinia keinona vähentää Yhdysvaltain paisunutta valtionvelkaa.

Hintaennusteisiin ovat lähteneet mukaan myös pankit. Esimerkiksi Citibank laski syksyllä, että bitcoinin hinta voisi yltää yli 300 000 dollariin vuoden 2021 loppuun mennessä. JPMorganin hieman maltillisempi ennuste viime kesänä oli noin 50 000 dollaria.

Hintaennusteita antavilla on varsin usein oma lehmä ojassa, mutta joka tapauksessa markkinalla riittää vielä tilaa uusille sijoittajille. Blockchain.comin arvion mukaan kryptovaluuttoja omistaa jossakin muodossa noin 100 miljoonaa ihmistä. Yhä useampi perinteinen pankki ja arvopaperivälittäjä tarjoaa nyt keinoja päästä omaisuusluokkaan käsiksi.