Koronaviruksen leviämisen estämiseksi on otettu monin paikoin käyttöön poikkeuksellisia keinoja. Suomessakin on esimerkiksi käsketty ulkomailta saapuneita ihmisiä eristämään itsensä kahdeksi viikoksi. Kenenkään ovelle ei kuitenkaan aseteta vartijaa karanteenia valvomaan, joten karanteenin pitävyydessä luotetaan kansalaisten omaan järkeen ja kurinalaisuuteen.

Muualla on toisin. Esimerkiksi Israelissa käyttöön on jo otettu terrorismin torjunnassa käytetyt keinot, ja myös monissa Euroopan maissa vähintäänkin harkitaan mobiililaitteiden seurantaa.

BBC kertoo esimerkin siitä, mitä tällainen seuranta käytännössä tarkoittaa. Taiwanilainen opiskelija Milo Hsieh on raportoinut karanteenikokemuksiaan, jotka ovat olleet osin yllättäviäkin. Sunnuntaina kaksi poliisia järjesti hänelle aamuherätyksen vain siksi, että puhelimen akku oli päässyt tyhjenemään.

Milo Hsieh saapui äskettäin Euroopasta Taiwanille, joten hänet määrättiin kahdeksi viikoksi karanteeniin. Lentokentällä Hsieh joutui täyttämään lomakkeen, johon piti ilmoittaa liikkeensä edellisen kahden viikon ajalta, puhelinnumeronsa ja osoitteensa. Samalla kerrottiin, että viranomaiset ”seuraavat satelliitilla” tulijan puhelinta.

Sunnuntaiaamuna opiskelija sai aikaisen herätyksen, kun kaksi poliisia kolisteli hänen ovellaan. Käynnin syyksi ilmeni puhelimen tyhjentynyt akku. Valvojat eivät enää kyenneet paikantamaan puhelinta, joten poliisipartio lähetettiin paikan päälle tarkastamaan, että karanteeniin määrätty ihminen on kuuliaisesti kotonaan.

Taiwanin viranomaiset ovat vikkeliä liikkeissään. Puhelin oli sammunut klo 7.30 ja poliisit olivat ovella tunnin kuluttua tästä. Tämän tunnin aikana neljä eri paikallisviranomaista oli yrittänyt soittaa Hsiehille. Lisäksi hän oli saanut tekstiviestin. Siinä todettiin, että hallinto ei pysty jäljittämään miestä ja että karanteenin rikkominen saattaa johtaa pidätykseen.