AlmaLinux OS on täysin yhteensopiva Red Hat Enterprise Linuxin (RHEL) kanssa. Kyseessä on käyttöjärjestelmä, joka on henkistä jatkoa CentOS:lle, ilmaiselle versiolle Red Hat Enterprise Linuxista.

AlmaLinux OS:n kehitystyöhön on luvassa myös rahallista panostusta, sillä CloudLinux INC on luvannut tukea kehittäjiä miljoonalla dollarilla vuosittain.

RHEL 8.3:een perustuva käyttöjärjestelmä on ladattavissa ilmaiseksi täältä. AlmaLinux OS käyttää Gnome-työpöytäympäristöä.

AlmaLinux OS:lle ja muille vaihtoehtoisille RHEL-kopioille tuli kysyntää, kun Red Hat päätti yllättäen typistää CentOS 8:n luvatun kymmenen vuoden tukiajan kahden vuoden mittaiseksi tyngäksi. Vaihtoehdoksi Red Hat tarjosi CentOS Streamia, jonka kehitykseen yhtiö lupasi lisätä myös paukkuja.

CentOS Streamin ongelma on siinä, että kyseessä on jatkuvasti päivittyvä jakeluversio, mikä varmasti aiheuttaa harmaita hiuksia monessa yrityksessä. Palvelimissa kun haetaan ensisijaisesti ennustettavuutta ja jatkuvuutta, eikä CentOS Streamin uskota pystyvän vastaamaan näihin vaatimuksiin.

CentOS:lle on tulossa myös muita vaihtoehtoja. Eräs lupaavimmista on Rocky Linux, jonka kehitystiimiin kuuluu CentOS:n alkuperäisiä jäseniä.