Singularity Hub kertoo, että Energy Vault sai inspiraationsa energian säilömiseksi vanhoista vesilämpömenetelmistä. Niissä tuotannon ylijäämää käytetään pumppaamaan vettä valtavaan vesisäiliöön, ja kun tehdas tarvitsee lisää energiaa nopeasti, se voi laskea vesimassat turbiinien kautta eteenpäin, jolloin energiantuotanto harppaa mukavasti ylöspäin.

Energy Vaultin versio ei käytä vettä, vaan kookasta 35-kerroksista nosturia sekä erittäin raskaita harkkoja.

LUE MYÖS:

Harkot voidaan valmistaa käytännössä mistä tahansa ylijäämätavarasta, kuten jätteestä, maaperästä, betoninpaloista, metalliromusta sun muusta. Oleellista on paino, ei se mitä kukin yksittäinen harkko on syönyt.

Harkot eivät ole mitenkään pieniä, vaan yksi kimpale painaa reilut 30 tonnia.

Kun aurinko- ja tuulivoimasta kerättyä energiaa jää yli, kuten esimerkiksi tuulisena päivänä, jolloin syystä tai toisesta sähköntarve on normaalia alempana, ylijäämää käytetään hilaamaan näitä hulvattoman raskaita harkkoja kookkaaksi torniksi.

Kun lisäenergiaa tarvitaan kipeästi, harkot lasketaan alas täysin automatisoiduilla nostureilla, jotka puolestaan on kytketty turbiineihin. Toisin sanoen, Maan vetovoima hoitaa palikan alas, ja turbiini valjastaa vapautuvan kineettisen energian sähkölaitoksen tarpeisiin.

Energy Vaultin mukaan yksittäinen torni voi varastoida jopa 80 megawattituntia, ja se voi tuottaa 4–8 MW 8–16 tunnin ajan.

Energiaa saadaan varastoitua tällä tavalla kohtuullisen tehokkaasti: kun harkkoja lasketaan alas, niistä saadaan kerättyä 85 prosenttia siitä energiasta, mitä niiden nostamiseen on mennyt. Koska Energy Vault käyttää harkkojen nostamiseen vain muutoin hukkaan menevää ylijäämäenergiaa, se ei verota laitoksen normaalia tuotantokapasiteettia lainkaan. Energia siis kirjaimellisesti nostetaan hyllylle pahan päivän varalle.

Idean toteuttamiskelpoisuus on selvästi saanut kannatusta, sillä viimeisimmän rahoituskierroksen myötä Energy Vaultille on kerätty 100 miljoonan dollarin pesämuna.

”Jotta uusiutuvat energiavarat saadaan täysin haltuun, meidän täytyy löytää luotettavia ja joustavia energianvarastointiratkaisuja niitä tilanteita varten, kun aurinko ei paista tai tuuli ei puhalla. Energy Vault on ratkaissut tämän ongelman”, hehkuttaa pääsijoittaja Prime Movers Labin osakas Zia Huque, kutsuen harkkotorneja keksinnöksi, jota vihreään energiaan siirtymiseen tarvitaankin.