Verkkoon on kytketty kodeissa ja yrityksissä kymmeniä tai satoja miljoonia laitteita, joissa on heikko tai olematon tietoturva. Heikosti suojatuiksi on paljastunut niin kodinkoneita kuin teollisuusautomaatiota. Osa valmistajista ei ole korjannut edes tunnettuja haavoittuvuuksia.

Laitevalmistajat ovat heräämässä tietoturvan kohentamiseen, uskoo oululaisen Tosiboxin toimitusjohtaja Tero Lepistö.

Tosibox on toimittanut turvallisen etäkäytön laitteitaan yli 80 maahan erityisesti teollisuuden, kaupan ja kiinteistöjen sulautettujen järjestelmien suojaamiseen. Laitteita on myös viranomaiskäytössä esimerkiksi Australiassa.

”Tarvetta on myös oikeiden toimintatapojen koulutukselle ja konsultoinnille. Ongelmia ei ratkota yhdellä laitteella tai ohjelmistolla”, korostaa Insta Groupin kyberjohtaja Jarno Limnéll.

Tietotekniikan palveluyritys Tiedon datakeskeiset liiketoiminnot -yksikön johtaja Taneli Tikka sanoo, että Suomessa on laajemminkin korkeatasoista tietoturvan osaamista. Moni yritys hakeekin kasvua juuri kuluttaja- ja teollisuuslaitteiden suojaamisesta.

”Liiketoiminta houkuttaa, koska teollisten iot-laitteiden tietoturvamarkkinan arvo on jopa kymmenen miljardia dollaria, ja arvo liki kolminkertaistuu vuoteen 2020 mennessä”, Tikka sanoo.

Luottamus on tärkeää

Parhaat mahdollisuudet suomalaisilla yrityksillä on tarjota osaamistaan eurooppalaisille yrityksille.

”Epävarmassa tilanteessa uskon eurooppalaisten hakevan yhä voimakkaammin eurooppalaisia ratkaisuja kiinalaisten, yhdysvaltalaisten tai venäläisten sijaan”, Limnéll arvioi.

Tietoturvassa tärkeää on luottamus, ja se on suomalaisten vahvuus teknisen osaamisen lisäksi.

Suurin ongelma ei ole tekniikassa, koska keinoja suojautumiseen on tarjolla, vaan ihmisissä.

”Ihmiset ovat vasta tottuneet suojaamaan yritysten kannettavat tietokoneet ja puhelimet. He eivät vielä ole tottuneet suojaamaan yrityksensä ilmastointijärjestelmää tai dataa keräävää siivouskärryä”, Tikka sanoo.

Rikollisia ei todennäköisesti kiinnosta hyökätä juuri noita laitteita vastaan, mutta niiden kautta voi avautua pääsy esimerkiksi automaatiojärjestelmiin.

”Erityisesti kuluttajalaitteet vaativat lisää turvaratkaisuja. Aika huterasti on huolehdittu esimerkiksi verkkoon kytkettyjen ilmalämpöpumppujen, kameroiden ja viritinvahvistinten tietoturvasta”, tietoturvan arviointeja tekevän Inspectan pääarvioija Jyrki Lahnalahti sanoo.

Lue koko juttu Tekniikka&Taloudesta.