Ilmastonmuutoksen kyseenalaistava Planet of Humans -dokumentti on poistettu YouTubesta. Poistamisen takana on brittiläinen ympäristökuvaaja Toby Smith, joka väittää dokumentissa käytetyn kuvamateriaalia, jonka oikeudet ovat hänellä.

Smithin mukaan hän ei halunnut neuvotella asiasta, mistä johtuen mies päätti olla yhteydessä suoraan YouTubeen. Smith kertoo, ettei hän hyväksy itse dokumenttielokuvaa eikä siinä esitettyjä asioita ja väitteitä.

Dokumenttien suurnimen Michael Mooren tuottama Planet of Humans on ollut myös ilmastonmuutokseen perehtyneiden tiedemiesten ja tutkijoiden kritiikin kohteena. Dokumenttielokuvaa syytetään ilmastonmuutokseen liittyvien faktojen vääristelystä, The Guardian kirjoittaa.

Dokumentin ohjannut Jeff Gibbs ei kuitenkaan jää tuleen makaamaan, vaan vastaa kriitikoilleen kovasanaisesti.

”Yritys poistaa elokuva [YouTubesta], ja estää yleisöä näkemästä sitä, on vastakkaisen leirin käynnistämää räikeää poliittista sensuuria. Tekijänoikeuslakia käytetään väärin yrittämällä sensuroida elokuva, joka on käynnistänyt vakavan keskusteluun siitä, miten osa ympäristöliikkeestä on hypännyt sänkyyn Wall Streetin ja niin kutsuttujen ’vihreiden kapitalistien kanssa’. Elokuvani ei riko tekijänoikeuksia, vaan kyseessä on dokumentin vastustajien yritys horjuttaa sananvapautta”, Gibbs lataa.

Huhtikuussa julkaistua Planet of Humans -elokuvaa oli ehditty katsoa YouTuben kautta noin kahdeksan miljoonaa kertaa ennen sen poistamista palvelusta.