Varsinkin julkkisten ja muiden paljon seurattujen Instagram-käyttäjien kuvien kommenttiosioihin ilmestyy yhä enemmän seksivihjailua ja kehotuksia siirtyä bottitilin omalle tilille. Yhteisö auttaa kyseisten kommenttien poistamisessa, mutta uusia tulee vauhdilla tilalle.

Engadgetin mukaan julkkisten tileille ilmestyy yhä enemmän kommentteja, joiden sisältö on lähes sama. Kommenteissa sanotaan esimerkiksi ”DON’T LOOK at my STORY, if you don’t want to M A S T U R B A T E” (”Älä katso tarinaani, jos et halua masturboida”) tai ”We gonna ingnore the fact that I’ve GOT A HUGE BOOTY” (“Jätämme huomiotta sen tosiasian, että minulla on iso pylly”).

Lisäksi bottien kommentit voivat olla myös harmittomia, mutta kyseisen valetilin käyttäjäkuva vihjailee seksistä. Näin on käynyt esimerkiksi Kim Kardashianin uusimmassa perhekuvassa.

Usein tällaisten valetilien takana on kuvia ja videoita alastomista tai puolialastomista naisista, joiden tarkoituksena on saada ihmiset kirjautumaan hämärille pornosivustoille.

Ilmiö ei ole mikään uusi, vaan vastaavanlaiset tilit ovat nousussa, vaikka Facebookin omistama Instagram onkin koittanut karsia botteja pois palvelustaan. Iltalehti kertoi maaliskuussa, miten niin sanotut tissibotit piinaavat suomalaisiakin.

”Kyseiset tilit poistetaan, sillä ne rikkovat ohjesääntöjämme, jotka eivät hyväksy spämmiä tai valetilejä. Olemme pyytäneet tiimimme tutkimaan ilmiötä, mutta emme voi tarjota tarkempaa tietoa esimerkkien puutteesta johtuen, Instagramin viestinnästä kerrotaan sen jälkeen”, Instagramin viestinnästä kerrottiin Iltalehdelle maaliskuussa.

Somevaikuttaja Chrissy Teigen tviittasi asiasta jo toukokuun lopussa 11 miljoonalle seuraajalleen. Teigenin tviitissä näkyy toisen Instagram-käyttäjän kommenttiosio, jonne on päässyt roskasisältöä.

Engadgetin mukaan huomionarvoista roskaspämmissä on se, että kyseiset kommentit saavat nopeasti tuhansia tykkäyksiä. Lehden mukaan tykkäykset ovat peräisin muilta valetileiltä tai sitten muut Instagram-käyttäjät pitävät kommentteja hauskoina.

Yhtenä suurena kommenttiketjujen puhdistajana toimivat muut käyttäjät. Käyttäjät voivat käydä myös ilmiantamassa botteja kommentointiosioista, jolloin Instagram poistaa asiattomat kommentit nopeastikin, jos niitä ilmestyy julkaisuihin.

Engadgetin tavoittama Instascreener-yhtiön toimitusjohtaja Sean Spielberg kertoo, että botit voivat jatkuvasti seurata käyttäjien tilejä, ja uuden julkaisun ilmestyessä alkaa pommittaa kommenttikenttään roskasisältöä. Yhtiön mukaan Instagramissa on vieläkin yli 150 miljoonaa valetiliä.

Häiriköt ovat keksineet yhä enemmän tapoja vältellä Facebookin ja Instagramin automaattista bottitunnistusta. Osassa tileistä kuvien alla voi olla esimerkiksi lainauksia Game of Thronesista, jolloin Instagram ei liputa tiliä valetiliksi yhtä helposti. Lisäksi seuratut sanat, kuten ”masturbation” voidaan kirjoittaa välilyönnein, jolloin Instagram ei tunnista sanaa.